niedziela, 4 maja 2014

wege kotlety z batata i ciecierzycy


W iście wiosennym kolorze :)
Pyszne, sycące, łatwe do wykonania, wegańskie. Można jeść je z dowolnymi dodatkami. Ja tym razem postawiłam na gotowaną fasolkę szparagową i...chutney "czarna porzeczka z morelą" od Luks Pomady, który oczywiście Wam polecam! Świetnie sprawdził się w roli dipu do kotletów, to było bardzo ciekawe połączenie smakowe :)





WEGAŃSKIE KOTLETY Z BATATA I CIECIERZYCY
przepis autorski // 5 kotletów

~150g batata
~100g ugotowanej ciecierzycy (ja użyłam tej z puszki)
~czubata łyżka mąki pszennej
~pieprz ziołowy, czosnek, zioła, pieprz cayenne, sól - do smaku

Batata kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. W misie miksera umieszczamy ugotowanego batata, ciecierzycę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku. Z masy formujemy kotlety, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w 200*C.
Zamiast pieczenia kotletów można obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie chutney "czarna porzeczka z morelą" :)
Smacznego! :)



7 komentarzy:

  1. piszę się na taki obiad! świetny pomysł :) tyle zdrowia i smak pewnie równie dobry jak i wygląd!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kotlety z ciecierzycy, jeszcze nigdy nie jadłam ich w połaczeniu z batatem - chętnie bym sprobowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, co za genialny kolor! dobrze, że właśnie kupiłam batata :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne, dzięki za przepis :) A tak na marginesie - podziwiam Twoje zaangażowanie i pasję w tak młodym wieku! Jesteś weganką?
    Pozdrawiam
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa :) Tak, jestem weganką, aczkolwiek dopiero 2 tygodnie :) Wcześniej przez dwa lata byłam wegetarianką. Zapraszam na nowego 100% wegańskiego bloga - jedzrosliny.blogspot.com

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)