Pyszne, sycące, łatwe do wykonania, wegańskie. Można jeść je z dowolnymi dodatkami. Ja tym razem postawiłam na gotowaną fasolkę szparagową i...chutney "czarna porzeczka z morelą" od Luks Pomady, który oczywiście Wam polecam! Świetnie sprawdził się w roli dipu do kotletów, to było bardzo ciekawe połączenie smakowe :)
WEGAŃSKIE KOTLETY Z BATATA I CIECIERZYCY
przepis autorski // 5 kotletów
~150g batata
~100g ugotowanej ciecierzycy (ja użyłam tej z puszki)
~czubata łyżka mąki pszennej
~pieprz ziołowy, czosnek, zioła, pieprz cayenne, sól - do smaku
Batata kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. W misie miksera umieszczamy ugotowanego batata, ciecierzycę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku. Z masy formujemy kotlety, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w 200*C.
Zamiast pieczenia kotletów można obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie chutney "czarna porzeczka z morelą" :)
Smacznego! :)
wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńpiszę się na taki obiad! świetny pomysł :) tyle zdrowia i smak pewnie równie dobry jak i wygląd!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kotlety z ciecierzycy, jeszcze nigdy nie jadłam ich w połaczeniu z batatem - chętnie bym sprobowała :)
OdpowiedzUsuńojej, co za genialny kolor! dobrze, że właśnie kupiłam batata :)
OdpowiedzUsuńKolor zachęcający ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, dzięki za przepis :) A tak na marginesie - podziwiam Twoje zaangażowanie i pasję w tak młodym wieku! Jesteś weganką?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dorota
Dziękuję bardzo za miłe słowa :) Tak, jestem weganką, aczkolwiek dopiero 2 tygodnie :) Wcześniej przez dwa lata byłam wegetarianką. Zapraszam na nowego 100% wegańskiego bloga - jedzrosliny.blogspot.com
Usuń