poniedziałek, 12 maja 2014

tortellini z wędzonym tofu, z pieczonymi warzywami


Szybki i wegański obiad :) Czasami nie mam ochoty lub czasu na kombinowanie, wtedy świetnie sprawdzają się takie właśnie rozwiązania. Tortellini z tofu to produkt firmy Polsoja. Mimo, że jest to "gotowiec", jest bardzo zdrowym produktem, ma świetny skład - to jedno, drugie to to, że smakuje po prostu bardzo smacznie :) Hmm, taki zdrowy, wegański fast food? :) Można jeść z dowolnymi dodatkami, ja dzisiaj postawiłam na pieczone warzywa i pestki słonecznika, ale jadłam je także w zupie pomidorowej zamiast makaronu i smakowało bardzo ciekawie - te połączenie również polecam :)



TORTELLINI Z WĘDZONYM TOFU Z PIECZONYMI WARZYWAMI
przepis autorski // 1-2 porcje

~125g (pół paczki) tortellini z wędzonym tofu
~cukinia, batat, marchewka - ilość według upodobań :)
~sól, pieprz
~2-3 łyżki sosu sojowego
~oliwa z oliwek
~2 łyżki posiekanej natki pietruszki + do dekoracji
~czubata łyżka ziaren słonecznika

Warzywa umyć (marchewkę obrać, opcjonalnie batata również), pokroić na kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać je solą i pieprzem, polać sosem sojowym i spryskać oliwą. Piec ok. 15-20 minut (do miękkości) w 180-200*C. Tortellini przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wymieszać z upieczonymi już warzywami, dodać natkę i wymieszać ponownie. Przełożyć na talerz/e i posypać podprażonymi ziarnami słonecznika. Smacznego! :)


4 komentarze:

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)