poniedziałek, 8 lipca 2013

masło migdałowe



Wieeem, następny wpis miał być z przepisem na śniadanie, ale...gdy tylko zrobiłam to masło i je spróbowałam musiałam jak najszybciej się z Wami podzielić tym cudeńkiem <3 A to masło świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania :) No ale w następnym wpisie na pewno możecie liczyć na coś typowo śniadaniowego :)
Co do masła migdałowego to w polskich sklepach jeszcze nigdy go nie widziałam. Byłam bardzo ciekawa smaku, i gdy masło orzechowe mi się skończyło, to zamiast robić je po raz drugi zdecydowałam się spróbować masła orzechowego z innych orzechów niż ziemne. Migdałowa wariacja jest pyszna! Polecam wszystkim wielbicielom (i nie tylko :)) masła orzechowego! :)
Zrobiłam je z małej porcji, tak 'na spróbowanie' , ale Wam radzę od razu podwoić składniki! :)
P.S. W weekend nabierałam całe mnóstwo jagód, a do tego jeszcze płatki róż - szykujcie się na masę przetworów! :)


MASŁO MIGDAŁOWE
przepis autorski // 3/4 małego słoiczka (na zdjęciu już trochę podjedzone :))

~150g migdałów
~3 łyżeczki cukru trzcinowego
~spora szczypta soli

Migdały podprażyć na patelni, następnie przełożyć do miksera / blendera / malaksera / czy czegokolwiek co miksuje ;) i miksować do momentu uzyskania gładkiej, tłustej i lekko lejącej masy. Dodać cukier, sól i jeszcze przez chwilę zmiksować. Przełożyć do słoiczka i po ostudzeniu zakręcić. Smacznego!



Uwagi:
-Podczas miksowania róbcie przerwy, aby nie przegrzać Waszej maszyny :)
-Masło można przechowywać długo, raczej nie prędko się psuje. Możecie trzymać je w lodówce, lub w zacienionym miejscu w kuchni. W lodówce twardnieje i trudno je potem rozsmarować, dlatego ja zawsze trzymam je w temp. pokojowej.
-Masło migdałowe trzeba miksować dłużej niż masło z orzechów ziemnych, ponieważ migdały mają mniej tłuszczu i wolniej go puszczają. Jednak nie traćcie cierpliwości, warto się 'pomęczyć' :) Z początku długo będzie to po prostu mąka migdałowa, ale potem zacznie się zlepiać i powstanie masło.

10 komentarzy:

  1. Ja jadłam masło migdałowe z Primavitki.. W składzie 99,99% migdałów i sól.. Coś pysznego, ale domowe na pewno smakuje lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Migdaly wielbie wiec to cos dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. *.* zakochałam się w tym c:

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobię je jak wrócę z obozu, na pewno :)!

    OdpowiedzUsuń
  5. potwierdzam, jest pyszne! robiłam jakiś czas temu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie kuś tak! Mam szlaban na robienie maseł :(

    OdpowiedzUsuń
  7. masło migdałowe to uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  8. moje ulubione ^^ ale domowego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)