czwartek, 11 lipca 2013

owsianka na smutki i radości.



Jecie śniadania?
Ja nie wyobrażam sobie wyjść z pustym żołądkiem z domu. Śniadanie jest pierwszym i najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego nie powinniśmy z niego rezygnować. Dzięki wartościowemu śniadaniu będziemy mieć energię potrzebną do codziennych prac. Badania dowodzą, że codzienne spożywanie śniadań poprawia nasz metabolizm! Najlepsze, najbardziej pełnowartościowe i sycące na długo śniadanie powinno zawierać białko (jogurty *najlepiej naturalne*, twaróg, jaja, chudą wędlinę, mleko itp.), węglowodany złożone (pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe *owsiane, żytnie, jęczmienne(...)* itp.), świeże owoce i warzywa oraz inne dodatki, które lubimy, dobrą opcją są: orzechy, pestki i nasiona, suszone owoce, wiórki kokosowe, gorzka czekolada itp.
Jednym z tych właśnie idealnych śniadań jest owsianka. Dlaczego? Po pierwsze - zawiera białko - mleko, po drugie - zawiera węglowodany złożone - płatki owsiane i po trzecie - możecie dodać do niej jakie tylko chcecie dodatki. Ja najbardziej lubię jeść ją z owocami.
Jeśli jesteście zapracowani, lub nie macie rano czasu na przygotowanie śniadania, owsianka z tego przepisu będzie dobrym rozwiązaniem, ponieważ gotujecie ją wieczorem, wkładacie na noc do lodówki (płatki ładnie wchłoną całe mleko i owsianka będzie gęsta!), a rano tylko ją odgrzewacie (teraz w wakacje, gdy jest gorąco, możecie zjeść ją nawet na zimno :)) i dodajecie ulubione dodatki - gotowe!


OWSIANKA (PRZEPIS PODSTAWOWY)
przepis autorski // 1 porcja

~6 łyżek płatków owsianych górskich
~łyżka otrębów (dowolnych)
~szklanka wody
~szklanka mleka
~coś do posłodzenia - stevia / cukier / miód itp. (opcjonalnie)
+dodatki! co duża zapragnie :) najlepsze są świeże owoce!

W garnuszku zagotowujemy wodę, wsypujemy płatki i gotujemy aż nie wchłoną one całej wody. Następnie dolewamy mleko i gotujemy jeszcze ok. 4-5 minut (na małym ogniu) od momentu zagotowania się mleka. Słodzimy (opcjonalnie) i przelewamy do miseczki. Po ostudzeniu wkładamy na noc do lodówki (płatki wchłoną pozostałe mleko i rano owsianka będzie gęsta). Rano wyjmujemy, odgrzewamy i dodajemy ulubione dodatki. Smacznego! Pamiętajcie o śniadaniach! :)
Ja do swojej owsianki dodałam arbuza w kształcie serduszek i razową grzankę z domowym masłem migdałowym - pyyyyycha!



Wartość odżywcza owsianki (bez dodatków):
Przepis dodaję do akcji:


4 komentarze:

  1. Uroczo to wygląda, świetny oryginalny pomysł na te serduszka. Ja również nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez śniadania, zresztą mój brzuch zaraz się go domaga :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna owsianka z serduszkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jem śniadanie i nie wyobrażam sobie wyjść z domu o pustym żołądku! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. owsianka *-* bez niej poranek nie jest tak piękny hehe ;D w ogóle bez śniadania jest źle! pychotka !<3

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)