Wieeem, następny wpis miał być z przepisem na śniadanie, ale...gdy tylko zrobiłam to masło i je spróbowałam musiałam jak najszybciej się z Wami podzielić tym cudeńkiem <3 A to masło świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania :) No ale w następnym wpisie na pewno możecie liczyć na coś typowo śniadaniowego :)
Co do masła migdałowego to w polskich sklepach jeszcze nigdy go nie widziałam. Byłam bardzo ciekawa smaku, i gdy masło orzechowe mi się skończyło, to zamiast robić je po raz drugi zdecydowałam się spróbować masła orzechowego z innych orzechów niż ziemne. Migdałowa wariacja jest pyszna! Polecam wszystkim wielbicielom (i nie tylko :)) masła orzechowego! :)
Zrobiłam je z małej porcji, tak 'na spróbowanie' , ale Wam radzę od razu podwoić składniki! :)
P.S. W weekend nabierałam całe mnóstwo jagód, a do tego jeszcze płatki róż - szykujcie się na masę przetworów! :)
MASŁO MIGDAŁOWE
przepis autorski // 3/4 małego słoiczka (na zdjęciu już trochę podjedzone :))
~150g migdałów
~3 łyżeczki cukru trzcinowego
~spora szczypta soli
Migdały podprażyć na patelni, następnie przełożyć do miksera / blendera / malaksera / czy czegokolwiek co miksuje ;) i miksować do momentu uzyskania gładkiej, tłustej i lekko lejącej masy. Dodać cukier, sól i jeszcze przez chwilę zmiksować. Przełożyć do słoiczka i po ostudzeniu zakręcić. Smacznego!
Uwagi:
-Podczas miksowania róbcie przerwy, aby nie przegrzać Waszej maszyny :)
-Masło można przechowywać długo, raczej nie prędko się psuje. Możecie trzymać je w lodówce, lub w zacienionym miejscu w kuchni. W lodówce twardnieje i trudno je potem rozsmarować, dlatego ja zawsze trzymam je w temp. pokojowej.
-Masło migdałowe trzeba miksować dłużej niż masło z orzechów ziemnych, ponieważ migdały mają mniej tłuszczu i wolniej go puszczają. Jednak nie traćcie cierpliwości, warto się 'pomęczyć' :) Z początku długo będzie to po prostu mąka migdałowa, ale potem zacznie się zlepiać i powstanie masło.
do tego gorąca grzaneczka!
OdpowiedzUsuńJa jadłam masło migdałowe z Primavitki.. W składzie 99,99% migdałów i sól.. Coś pysznego, ale domowe na pewno smakuje lepiej ;D
OdpowiedzUsuńMigdaly wielbie wiec to cos dla mnie :D
OdpowiedzUsuń*.* zakochałam się w tym c:
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzrobię je jak wrócę z obozu, na pewno :)!
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, jest pyszne! robiłam jakiś czas temu ;)
OdpowiedzUsuńNie kuś tak! Mam szlaban na robienie maseł :(
OdpowiedzUsuńmasło migdałowe to uwielbiam !
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ^^ ale domowego jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń