Pierwsza propozycja w kategorii "w wersji light" , bo w ankiecie zadecydowaliście, że takich przepisów powinno być więcej. :) Kolejny przepis będzie na śniadanie, bo ta kategoria również otrzymała dużo Waszych głosów.
MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI
przepis autorski // 12 mufiinek
~130g (1 szklanka) mąki pszennej
~130g (1 szklanka) mąki razowej
~250g (1 szklanka) jogurtu naturalnego (użyłam takiego z 2% zawartości tłuszczu)
~2 duże jajka
~35 tabletek stevii - rozkruszyć
~3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
~12 średnich truskawek
przed upieczeniem
*ponieważ muffiny są bez tłuszczu lepiej użyć silikonowych foremek, do papierowych będą się przyczepiać.
Jeśli używacie silikonowych przed nałożeniem ciasta ułóżcie je blasze do pieczenia i następnie tak włóżcie do piekarnika, a jeśli już zdecydujecie się na papierowe papilotki umieśćcie je w formie na muffiny, a jeśli takiej nie macie, to zamiast jednej papilotki na jedną muffinkę użyjcie ich kilka, tak, aby ciasto się nie rozlało.
Wartość odżywcza jednej muffinki:
Przepis dodaję do akcji:
...a to zdjęcie zostało zrobione ok. 10 minut po upieczeniu - 5 muffinek zniknęło
w niewyjaśnionych okolicznościach! :o
no dobra, dwie zjadłam ja :p
Nie no.. muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają ;D
wyglądają jak oczy! :D
OdpowiedzUsuńCudowne! Koniecznie muszę zrobić te cudeńka :) Idealne, truskawkowe, dietetyczne.
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł:) fajnie wyglądają po rozkrojeniu:)
OdpowiedzUsuńTeż miałam zrobić muffinki z taką truskawkową niespodzianką.. ale już przestawiłam się na jagody ;)
OdpowiedzUsuńurocze są :) świetna inspiracja!
OdpowiedzUsuńBez cukru, bez tłuszczu... eee, oszukane jakieś ;) Nie jestem fanką tej nowej mody. O ile jeszcze zastępowanie cukru rozumiem, o tyle pozbywanie się ze wszystkiego tłuszczu wcale nie jest takie dobre. Bez niego witaminy A,E,D i K nie są przyswajane przez organizm... odrobina oleju rzepakowego nie zaszkodzi, a wręcz pomoże ;)
OdpowiedzUsuńZe wszystkiego nie, ale również pójście w stronę "do wszystkiego trochę oleju, nie zaszkodzi" nie jest dobre.
UsuńWyprbuję, tylko zamiast stevii dam ksylitol.
OdpowiedzUsuńooooo muszą być na prawdę dobre c:
OdpowiedzUsuńmmm te muffinki, takie słodkie, pyszne i zdrowe <3 z truskawkami *-*
OdpowiedzUsuńjeśli nie mam stevii ani innego słodzika to powinnam dodać zwykły cukier? czy cukier puder? Dzięki za szybką odpowiedź :>
OdpowiedzUsuńtak, zwykły cukier będzie ok, nie musi być puder. ok. 3/4 szklanki.
UsuńŚwietny przepis. Ja zrobiłam za pierwszym (i na razie ostatnim, bo zaledwie od wczoraj mam foremki do muffinek) razem wersję 'hard', bo użyłam mąki żytniej typ 3000. Wyszły ciężkie, mega pełnoziarniste muffiny. Ale jak najbardziej zjadliwe, w dodatku pomimo ciężkości i gęstości ciasta wyrosły, bo pokazuje jaki potencjał tkwi w tym przepisie. Bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wyszły i smakowały :) Następnym razem może i ja użyję w całości mąki razowej :) Pozdrawiam.
UsuńMam pytanie do Martyny, czyli ekspertki: czy Twoim zdaniem dodanie do ciasta nieco większej ilości jogurtu (lub. np soku z cytryny, w zależności jaki chce się osiągnąć aromat) lub zmniejszenie ilości mąki mogłoby spowodować, że babeczki byłyby bardziej wilgotne? Warto spróbować, czy nic to nie da w przypadku przepisu bez tłuszczu?
OdpowiedzUsuńNie potrzeba takich zabiegów, ponieważ wbrew pozorom muffinki są wilgotne :) Pozdrawiam.
Usuń