Dziękuję wszystkim za udział w ankiecie :) Wszystkie moje propozycje otrzymały głosy, lecz przeważa "w wersji light" i "śniadania". Tak więc postaram się pokombinować coś w tym kierunku i dodać przepisy w tych właśnie kategoriach.
CUKINIOWE PLACKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWA Z BUŁKĄ TARTĄ I KURCZAKIEM
przepis autorski // 1 - 2 porcje (na zdjęciach jako 1 porcja)
~30g otrębów (u mnie 15g pszennych i 15g orkiszowych mielonych)
~2 łyżki mąki razowej
~1/3 szkl. ciepłej wody
~jajko
~120g cukinii, starej na dużych oczkach tarki (razem ze skórką)
~sól, przyprawy
Otręby zalać wodą i odstawić na ok. 10 minut. Dodać pozostałe składniki. Smażyć placki.
~pół piersi z kurczaka (ok. 220g po wycięciu błonek itp. / ok. 160g po ugotowaniu)
~sól, przyprawy.
Mięso posypać solą i przyprawami, pokroić w kostkę i ugotować.
~100g fasolki szparagowej (u mnie zielona)
~łyżka bułki tartej
Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z bułką tartą.
Na talerzu ułożyć placki, mięso i fasolkę z bułką tartą, podawać. Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji :
Obiad mistrzowski!
OdpowiedzUsuńChyba u mnie niedługo się pojawi:)
Uwielbiam takie obiady- zdrowe, syte i do tego takie smaczne :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na takie połączenie, ale na pewno chętnie bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńmoże i nietypowy ale ja poproszę taki jutro! <3
OdpowiedzUsuńTeż dzisiaj jadłam fasolkę i kurczaka! Tylko placki zamieniłam na kaszę ;p
OdpowiedzUsuńmusiał być rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńDla mnie cudo, choć jakoś sobie tego w koszu piknikowym nie mogę wyobrazić.
OdpowiedzUsuń