Jej wykonanie jest wręcz banalnie proste. Ma piękny zapach i bardzo intensywny kolor. Jeszcze nie miałam okazji dodać jej do żadnego wypieku itp., ale myślę, że sprawdzi się doskonale!
A jutro zapraszam po kolejny, różany przepis... :)
DOMOWA WODA RÓŻANA
źródło przepisu: Strawberries&Cream // 600g wody różanej
~90g płatków róży
~0,5l przegotowanej, ciepłej wody
~sok z 1/2 cytryny
Płatki dokładnie przebieramy i spłukujemy na durszlaku pod mocnym strumieniem zimnej wody. Przegotowaną ciepłą wodę mieszamy z sokiem z cytryny. Płatki róży wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody z cytryną. Ostawiamy w zacienione miejsce na 2 dni. Po upływie tego czasu przelewamy wodę różaną przez sito do miski. Aby uzyskać jak najwięcej wody można też wyciskać płatki róż (również nad sitem) :) Smacznego!
Uwagi:
-Wodę można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
-Można ją także zamrozić w formie na kostki lodu, przechowywać w zamrażarce i rozmrażać bezpośrednio jeśli będziecie chcieli jej użyć. Ja od razu zamroziłam całość, bo nie planowałam w najbliższym czasie żadnych wypieków z jej udziałem.
A jutro zapraszam po kolejny, różany przepis... :)
DOMOWA WODA RÓŻANA
źródło przepisu: Strawberries&Cream // 600g wody różanej
~90g płatków róży
~0,5l przegotowanej, ciepłej wody
~sok z 1/2 cytryny
Płatki dokładnie przebieramy i spłukujemy na durszlaku pod mocnym strumieniem zimnej wody. Przegotowaną ciepłą wodę mieszamy z sokiem z cytryny. Płatki róży wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody z cytryną. Ostawiamy w zacienione miejsce na 2 dni. Po upływie tego czasu przelewamy wodę różaną przez sito do miski. Aby uzyskać jak najwięcej wody można też wyciskać płatki róż (również nad sitem) :) Smacznego!
Uwagi:
-Wodę można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
-Można ją także zamrozić w formie na kostki lodu, przechowywać w zamrażarce i rozmrażać bezpośrednio jeśli będziecie chcieli jej użyć. Ja od razu zamroziłam całość, bo nie planowałam w najbliższym czasie żadnych wypieków z jej udziałem.
Przepis dodaję do akcji:
Te kostki w kształcie serc kompletnie mnie zauroczyły! :)
OdpowiedzUsuńAle piękny kolor! Idealny do serduszkowych foremek :)
OdpowiedzUsuńI do tego używa się najzwyklejszych płatków róż, które można zebrać w ogródku ? ;D
OdpowiedzUsuńTak :) Ja "ukradłam" je babci ^^
UsuńW serduszkowych kształtach wygląda genialnie, jednak muszę się przyznać, że nie mam pojęcia do czego takiej wody różanej się używa.. :)
OdpowiedzUsuńM.in. na przykład do wypieków / deserów :)
Usuńśliczne serduszka:)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł, a taka zamrożona to już w ogóle obłęd ! :)
OdpowiedzUsuńMISTRZU!
OdpowiedzUsuńął ął ął ślicznie wygląda
OdpowiedzUsuń