czwartek, 11 lipca 2013

domowa woda różana.

Jej wykonanie jest wręcz banalnie proste. Ma piękny zapach i bardzo intensywny kolor. Jeszcze nie miałam okazji dodać jej do żadnego wypieku itp., ale myślę, że sprawdzi się doskonale!
A jutro zapraszam po kolejny, różany przepis... :)


DOMOWA WODA RÓŻANA
źródło przepisu: Strawberries&Cream // 600g wody różanej

~90g płatków róży
~0,5l przegotowanej, ciepłej wody
~sok z 1/2 cytryny

Płatki dokładnie przebieramy i spłukujemy na durszlaku pod mocnym strumieniem zimnej wody. Przegotowaną ciepłą wodę mieszamy z sokiem z cytryny. Płatki róży wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody z cytryną. Ostawiamy w zacienione miejsce na 2 dni. Po upływie tego czasu przelewamy wodę różaną przez sito do miski. Aby uzyskać jak najwięcej wody można też wyciskać płatki róż (również nad sitem) :) Smacznego!




Uwagi:
-Wodę można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
-Można ją także zamrozić w formie na kostki lodu, przechowywać w zamrażarce i rozmrażać bezpośrednio jeśli będziecie chcieli jej użyć. Ja od razu zamroziłam całość, bo nie planowałam w najbliższym czasie żadnych wypieków z jej udziałem.



Przepis dodaję do akcji: 

     

10 komentarzy:

  1. Te kostki w kształcie serc kompletnie mnie zauroczyły! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękny kolor! Idealny do serduszkowych foremek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I do tego używa się najzwyklejszych płatków róż, które można zebrać w ogródku ? ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. W serduszkowych kształtach wygląda genialnie, jednak muszę się przyznać, że nie mam pojęcia do czego takiej wody różanej się używa.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. M.in. na przykład do wypieków / deserów :)

      Usuń
  5. Genialny pomysł, a taka zamrożona to już w ogóle obłęd ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ął ął ął ślicznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)