środa, 26 czerwca 2013

kokosanki


Ekstremalnie kokosowe ciacha. Chrupiące z zewnątrz, miękkie i lekko ciągnące w środku. Kokosowa poezja! 



KOKOSANKI
źródło przepisu: Moje Wypieki // 15 dużych ciastek

~200g wiórków kokosowych
~140g cukru
~2 jajka
~szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać żółtka i delikatnie wymieszać (łyżką), następnie dodać cukier i wiórki i również delikatnie połączyć z masą jajeczną (również łyżką). Piekarnik rozgrzać do 175*C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładać na nią masę. Piec ciastka ok. 15-20 minut (w zależności od wielkości). Smacznego!




 Wartość odżywcza jednego ciastka (gdy zrobimy ich 15):

Przepis dodaję do akcji:

13 komentarzy:

  1. uwielbiam kokosa , więc to na pewno coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasteczka mojego dzieciństwa:) super!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. inaczej mówiąc - idealne kokosanki :)
    jak już do mnie biegniesz na ciasto (zapraszam, zapraszam!) to zabierz kilka ciasteczek! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. www.anielskieprzysmaki.pl-ale pyszności.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak byłam mała to szalałam za nimi!
    Dzisiaj też je lubię :)
    Idealne ci wyszły ;>

    OdpowiedzUsuń
  6. o! takie ciasteczka to ja chętnie;))

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham kokosanki :) ostatnio kupiłam je w budce z drożdżówkami itp. były takie pyszne, że 6 kokosanek, to było stanowczo za mało!:c

    OdpowiedzUsuń
  8. kokosanki są pycha !! lubię te ciasteczka , mocno kokosowe = mega pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jestem wielką fanką kokosa, ale czuję że te ciasteczka bym polubiła, szczególnie za ich chrupkość i miękkość zarazem. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. tak niewiele potrzeba, aby stworzyć takie małe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiaaam kokosanki ^^
    A mam jeszcze pytanie z innej beczki. Którą granolę z tych na blogu polecisz mi najbardziej :) ?

    OdpowiedzUsuń
  12. O robiłam niedawno kokosanki, ale nietypowe bo z twarogiem ;) Uwielbiam te ciasteczka, a Twoje są śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie ciągnące, wilgotne w środku są najlepsze, muszę spróbować Twój przepis :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)