niedziela, 23 czerwca 2013

DIETETYCZNY sernik na zimno w wersji brzoskwiniowej, na kakaowym biszkopcie



Lato już w pełni, więc sezon na ciacha wyjmowane z lodówki, zamiast z piekarnika również. Wiadomo też, że latem każdy z nas chce czuć się lekko, więc rezygnujemy z ciężkich potraw czy deserów i stawiamy na te lżejsze. Dzisiaj proponuję sernik na zimno z jogurtów, z brzoskwiniami, a to wszystko na kakaowym biszkopcie. Niskokalorycznie, zdrowo, orzeźwiająco i smacznie! ;) Sernik jest bez cukru - zamiast niego używamy stevii.



 DIETETYCZNY BRZOSKWINIOWY SERNIK NA ZIMNO NA KAKAOWYM BISZKOPCIE
przepis autorski // tortownica 22-26cm

~2 jajka + 1 białko (można pominąć białko)
~2 łyżki mąki pszennej
~czubata łyżeczka kakao
~5 rozkruszonych tabletek stevii

Piekarnik rozgrzać do 180*C. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki, przesiać mąkę, kakao i dodać stevię, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na niej tortownicę i odrysować jej kształt. W powstałe koło wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min. Wyjąć i ostudzić.

~800g jogurtu naturalnego
~30g żelatyny
~130ml wrzącej wody
~35 tabletek stevii
~3 brzoskwinie (obrane i wypestkowane)

Brzoskwinie zmiksować na puree i wymieszać z jogurtem. W wysokiej szklance umieścić żelatynę i stevię i zalać wodą, mieszać do rozpuszczenia, następnie dodać do masy jogurtowej, wymieszać, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia co jakiś czas mieszając.

~galaretka brzoskwiniowa na 0,5l
~2 brzoskwinie (obrane, wypestkowane i pokrojone w plasterki)

Galaretkę rozpuścić w 0,5l wody, odstawić do lodówki do lekkiego stężenia co jakiś czas mieszając.


Gdy obie masy już stężeją tortownicę o średnicy 22-26cm wyłożyć folią spożywczą (przeźroczystą). Ułożyć w niej biszkopt, następnie wylać masę jogurtową, ułożyć na niej 2 pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Smacznego!



Wartość odżywcza jednej porcji (1/8 ciasta):



Przepis dodaję do akcji:

    

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkie serniki <3 Twój prezentuje się fantastycznie! A sama nazwa tych serników przyciąga teraz bardzo, a pieczenie schodzi na bok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląd apetycznie, nic tylko usiąść i zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak Ty to robisz,że twoje ciasta są zawsze takie idealne ? :D
    jeestem w szoku i pełna podziwu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam coś ostatnio fazę na serniki. Wszędzie je widzę i w końcu muszę jeden zrobić sama! A ten twój "oszukaniec" bez sera tak na mnie patrzy...!

    OdpowiedzUsuń
  5. zachwycasz mnie twoimi pomysłami na pyszne ciasta *-* idealne na leatnie popołudnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. da się czymś zastąpić żelatynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. galaretką rozrobioną w połowie zalecanej ilości wody? albo najlepiej dwoma. nie wiem, czy na pewno się uda, bo nie próbowałam, ale jeśli miałabym zastępować żelatynę to zrobiłabym tak jak napisałam :)

      Usuń
  7. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, piszę tutaj, gdyż nie udało mi się z Panią skontaktować przez emaila, gdyż moje wiadomości wracają. Proszę o kontakt wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. czym zastąpić stevie? znaczy w jakiej ilości mniej więcej dodać cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 tabletka stevii odpowiada łyżeczce cukru, a nawet i mniej, tak więcej dodaj mniej więcej tyle i spróbuj czy jest wystarczająco słodkie.

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)