piątek, 21 czerwca 2013

granola rabarbarowa


Dalej pozostajemy w klimacie rabarbarowym...Tym razem granola. Założę się, że takiej jeszcze nie jedliście ;) Jest idealna na letnie śniadanie - z jogurtem lub mlekiem.
p.s. po prawej stronie znajduje się ankieta, jeśli jeszcze nie głosowaliście to zachęcam ;)


GRANOLA RABARBAROWA
lekko zmodyfikowany przepis z Filozofii Smaku // mały słoik granoli

~150g różowych części rabarbaru
~50g cukru trzcinowego
~łyżka wody
~100g płatków owsianych górskich
~20g sezamu
~20g pestek słonecznika
~20g płatków migdałowych

Rabarbar kroimy w kawałki o długości 1 cm. Umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i wodę, gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Przykrywamy, gotujemy przez około 5-7 minut, aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać. W razie potrzeby odparowujemy nadmiar płynu. Miażdżymy rabarbar przy pomocy spodu łyżki. Sprawdźcie, czy mus jest dla Was wystarczająco słodki. Jeśli nie, dodajcie do niego więcej cukru. Mus pozostawiamy do ostudzenia, następnie przekładamy do miski. Dodajemy płatki, sezam, pestki dyni i słonecznik. Mieszamy. Masę rozkładamy w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut (lub do momentu, aż granola będzie sucha). W trakcie pieczenia mieszamy granolę kilkakrotnie by równomiernie się piekła. Zostawiamy na blasze do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni czasu. Smacznego!






Przepis dodaję do akcji:

      




16 komentarzy:

  1. Też ostatnio robiłam typowo letnią granolę, bo truskawkową. Twoja rabarbarowa także zachwyca! Tyle lata w jedzonku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze sie w koncu wziac za domowa granole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak oceniasz jej wartość energetyczna?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to znaczy? o co dokładniej Ci chodzi? :)

      Usuń
    2. zdrowa jest na pewno, smaczna też, ale, jeśli oczywiście możesz, chodziło mi o przybliżoną liczbę kalorii ;|

      Usuń
    3. Anonimowemu chodzi chyba o kalorie :D

      Usuń
    4. około 280-300 kcal w 100g ;)

      Usuń
  4. Hеllo Deаr, are уou aсtuallу νiѕіting
    thіs ωeb site on a гegulаr basіs, if so then yοu will dеfіnіtеlу
    obtain nicе expеrienсe.

    my webѕіte :: onlinecasinogamescasino.com

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam:)
    kocham domową granolę <3
    pozdrawiam i dziękuję za dodanie jej do akcji rabarbar 2013!

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm rabarbarowa pewnie świetnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. taka granolaa <3
    pyszności same!
    Dziękuję za dołączenie z nią do rabarbarowej akcji:)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Te owocowe granole zaczynają mnie coraz bardziej kusić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha,choć uważności wymaga, ja dziś nie dopilnowałam i spaliłam,uch....

    OdpowiedzUsuń
  10. takiej jeszcze nie jadłam :)musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)