niedziela, 16 czerwca 2013

ciasto jogurtowe z rabarbarem. korzystajmy, póki jest sezon!


Bardzo łatwe, bardzo szybkie, bardzo smaczne! ;) Jak w tytule : "korzystajmy, póki jest sezon!".



CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM
źródło przepisu: najsmaczniejsze.pl ; podaję z moimi zmianami // keksówka o dł. 26cm

~160g mąki pszennej
~40g (opakowanie) waniliowego proszku budyniowego
~1/2 szklanki fruktozy / szklanka cukru
~150g jogurtu naturalnego
~80g masła, roztopionego i przestudzonego
~3 jajka
~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

~200g rabarbaru, umytego, obranego i pokrojnego

~łyżka cukru pudru (do posypania ciasta)

Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać do miski. W oddzielnej misce ubić jajka z fruktozą na puszystą masę i stopniowo wsypywać mąkę, ciągle mieszając. Na końcu dodać jogurt, masło i rabarbar. Podłużną formę (keksówkę) o dł. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec ok. 50 minut, po tym czasie w środek ciasta wbić patyczek szaszłykowy i jeśli będzie mokry, oblepiony ciastem, piec jeszcze, co 3-4 minuty sprawdzając, czy ciasto jest już dopieczone. Po ostudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)



Wartość odżywcza porcji (1/12 ciasta):



Przepis dodaję do akcji:

      


P.S. Zachęcam do wzięcia udziału w ankiecie, która znajduje się po prawej stronie. Dziękuję! :)

14 komentarzy:

  1. Wygląda na miękkie i mokre, takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, też takie lubię :)
      a u mnie w piekarniku jest chlebek bananowy ^^

      Usuń
  2. Chętnie skorzystam i zabiorę ci kawałek, co ty na to? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem czy zdążysz, bo mało zostało :p ciasto znika meeega-szybko!

      Usuń
  3. uwielbiam ciasta na jogurcie, takie "klejące" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne ciacho!:)
    domowe, magiczne wręcz.
    Ściskam, dziękuję za Twój udział w akcji rabarbarowej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. na jogurcie są pyszne ! Twojego przepisu chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, ciacho jogurtowe - pysznie wygląda *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak, trzeba korzystać, bo potem całą zimę będziemy tęsknić... Twoje ciacho podoba mi się wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)