DŻEM Z RABARBARU I TRUSKAWEK
przepis z moichwypiekow // 3 słoiczki po ok. 300ml + jeden mały 'na teraz'
~1kg rabarbaru, umytego, obranego i pokrojonego na nieduże kawałki
~500g truskawek, umytych i pokrojonych na połówki
~sok z połowy cytryny
~szklanka cukru
Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku z grubym dnem, wymieszać i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje. Dobrze jest rozłożyć gotowanie na dwa dni. Ja pierwszego dnia gotowałam ok. 1,5 godziny, a drugiego ok. 1 godzinę, po tym czasie dżem był już gotowy. Słoiki i zakrętki od nich wyparzyć, wytrzeć i wlać do nich jeszcze gorącą konfiturę i dobrze zakręcić. Odwrócić słoiki do góry dnem i ewentualnie otulić kocem / ścierką. Wskaźnikiem dobrego zamknięcia się słoika jest jest wciągnięcie się wieczka zakrętki do środka (jeśli jest taka możliwość). Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
No to ja już mam przewielki teraz dylemat z tym, co mam zrobić ze swoim rabarbarem po raz pierwszy w życiu. ten dżem prezentuje się niesamowicie smacznie, ale na pierwszy raz chyba lepiej byłoby zrobić coś innego, coś mocno rabarbarowego? sama nie wiem... co polecasz z rabarbarem na pierwszy pierwszy raz? :)
OdpowiedzUsuńciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką lub crumble z rabarbarem :)
UsuńJa odkąd 2 lata temu zrobiłam pierwszy dżem, to wpadłam po uszy :P
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie nie zrobic z jakiegokolwiek sezonowego owocu chocby słoiczka:-)
W tym roku tez planuje zrobic dzem :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wykozystam,bardzo fajny :)
Takiego dżemu jeszcze nie robiłam, a musi być pyszny! Jutro zrobię rabarbarowo-truskawkowe zakupy :)
OdpowiedzUsuńprzyznam szczerze, że domowego dżemu jeszcze nie jadłam, a chciałabym bardzo! :D
OdpowiedzUsuńno tak skoro słoiczku już gotowe to czekam na jeden haha ;D pychotka ! połączenie świetne,a domowe dżemiki najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńmm.. dziś robię podobny!:)))
OdpowiedzUsuńŁaaaał zazdroszczę już swojego pierwszego razu :D Ja to domowy to u babci jedynie jadłam :<
OdpowiedzUsuńwidzę, że kupujesz ten sam miód co ja ;)
OdpowiedzUsuńjak to pysznie wygląda! muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńa ja ten przepis widziałam na blogu: http://www.mojewypieki.com/przepis/dzem-z-rabarbaru-i-truskawek
OdpowiedzUsuńkto od kogo odgapił jestem ciekawa :) BeataP
gdybyś dokładnie wszystko przeczytała, zauważyłaś, że podałam źrodło, z którego wzięłam przepis...
Usuńzmałpuje i zrobię taki sam jak Ty, bo jak patrze na ten obrazek, to nogi same po bułki biegną, by otworzyć słoiczek pychotki
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=512741868774589&set=a.450875398294570.94095.449609915087785&type=1&theater
pozdrawiam
Emil
Co potem z takiego dżemu można zrobić? Mam pare zaległych, a kanapki i naleśniki są juz nudne ;P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Alex
Można zrobić drożdżówki z dżemem, lub jedno duże ciasto drożdżowe (albo innego typu; kruche itp.), dodać do owsianki, sernika, zrobić ciasteczka przekładane tym dżemem, granolę... Tyle na tę chwilę przyszło mi do głowy. Pozdrawiam!
Usuń