niedziela, 9 czerwca 2013

dżem z rabarbaru i truskawek. mój pierwszy.


Sezon na rabarbar w pełni, więc trzeba korzystać :) Dżemu nigdy nie robiłam, to moje pierwsze podejście, które uważam za udane! Rabarbar i truskawki to świetne połączenie. Dżem jest słodki w sam raz, ani nie przesłodzony (za słodki dżem to coś strasznego!), ani nie za mało słodki. Już zaczęłam planować z jakich to jeszcze sezonowych owoców zrobię tego lata dżemy i trochę się ich nazbierało, więc i Wy szykujcie się na nawał dżemów i konfitur i może zróbcie już miejsce w piwnicy... ;)



DŻEM Z RABARBARU I TRUSKAWEK
przepis z moichwypiekow // 3 słoiczki po ok. 300ml + jeden mały 'na teraz'

~1kg rabarbaru, umytego, obranego i pokrojonego na nieduże kawałki
~500g truskawek, umytych i pokrojonych na połówki
~sok z połowy cytryny
~szklanka cukru

 Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku z grubym dnem, wymieszać i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje. Dobrze jest rozłożyć gotowanie na dwa dni. Ja pierwszego dnia gotowałam ok. 1,5 godziny, a drugiego ok. 1 godzinę, po tym czasie dżem był już gotowy. Słoiki i zakrętki od nich wyparzyć, wytrzeć i wlać do nich jeszcze gorącą konfiturę i dobrze zakręcić. Odwrócić słoiki do góry dnem i ewentualnie otulić kocem / ścierką. Wskaźnikiem dobrego zamknięcia się słoika jest jest wciągnięcie się wieczka zakrętki do środka (jeśli jest taka możliwość). Smacznego! :)




Przepis dodaję do akcji:

   

16 komentarzy:

  1. No to ja już mam przewielki teraz dylemat z tym, co mam zrobić ze swoim rabarbarem po raz pierwszy w życiu. ten dżem prezentuje się niesamowicie smacznie, ale na pierwszy raz chyba lepiej byłoby zrobić coś innego, coś mocno rabarbarowego? sama nie wiem... co polecasz z rabarbarem na pierwszy pierwszy raz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką lub crumble z rabarbarem :)

      Usuń
  2. Ja odkąd 2 lata temu zrobiłam pierwszy dżem, to wpadłam po uszy :P
    Nie wyobrażam sobie nie zrobic z jakiegokolwiek sezonowego owocu chocby słoiczka:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku tez planuje zrobic dzem :)
    Przepis wykozystam,bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego dżemu jeszcze nie robiłam, a musi być pyszny! Jutro zrobię rabarbarowo-truskawkowe zakupy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przyznam szczerze, że domowego dżemu jeszcze nie jadłam, a chciałabym bardzo! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. no tak skoro słoiczku już gotowe to czekam na jeden haha ;D pychotka ! połączenie świetne,a domowe dżemiki najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mm.. dziś robię podobny!:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Łaaaał zazdroszczę już swojego pierwszego razu :D Ja to domowy to u babci jedynie jadłam :<

    OdpowiedzUsuń
  9. widzę, że kupujesz ten sam miód co ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak to pysznie wygląda! muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja ten przepis widziałam na blogu: http://www.mojewypieki.com/przepis/dzem-z-rabarbaru-i-truskawek
    kto od kogo odgapił jestem ciekawa :) BeataP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdybyś dokładnie wszystko przeczytała, zauważyłaś, że podałam źrodło, z którego wzięłam przepis...

      Usuń
  12. zmałpuje i zrobię taki sam jak Ty, bo jak patrze na ten obrazek, to nogi same po bułki biegną, by otworzyć słoiczek pychotki

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=512741868774589&set=a.450875398294570.94095.449609915087785&type=1&theater


    pozdrawiam
    Emil

    OdpowiedzUsuń
  13. Co potem z takiego dżemu można zrobić? Mam pare zaległych, a kanapki i naleśniki są juz nudne ;P
    Pozdrawiam
    Alex

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić drożdżówki z dżemem, lub jedno duże ciasto drożdżowe (albo innego typu; kruche itp.), dodać do owsianki, sernika, zrobić ciasteczka przekładane tym dżemem, granolę... Tyle na tę chwilę przyszło mi do głowy. Pozdrawiam!

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)