poniedziałek, 31 sierpnia 2015

obiad w miseczce - smażone tofu, czarna quinoa i brokuły


Kolejny obiadowy przepis...Coś wytrawnie ostatnio się na blogu zrobiło...Mam nadzieję, że nie zanudzam :) Nazbierało mi się obiadowych przepisów ostatnio. I o większość z użyciem tofu od Polsoji właśnie. Zachęcam Was do próbowania przepisów z tofu - pyszne i zdrowe! Znacie już wszystkie nowe smaki Bio Tofu od Polsoji? Jesli nie - KLIKnijcie tutaj i zapoznajcie sie z nimi :)






TOFU, QUINOA I BROKUŁY
przepis autorski // 1 porcja





~50g czarnej quinoa Fresano
~1/2 kostki BIO tofu naturalnego Polsoja
~40ml sosu sojowego
~100ml wody
~ząbek czosnku
~200g świeżego (lub poza sezonem mrożonego) brokuła

Tofu kroimy w kostkę. Sos sojowy mieszamy z wodą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do marynaty wrzucamy tofu i marynujemy min. 4h. Następnie tofu odsączamy z marynaty i smażony na rozgrzanym oleju. Quinoa gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, pod koniec lekko solimy do smaku. Brokuła również gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. W miseczce układamy usmażone tofu, następnie quinoa i brokuły. Smacznego! :)








Przepis dodaję do akcji:
Wegetariański obiad V


3 komentarze:

  1. lubię tofu, ale niestety nie smażone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. quinoa oo kurde pierwszy raz słyszę o tym.
    http://spelniaj-twoje-marzenia.blogspot.com/
    Pozdrawiam Serdecznie:)) Ps. brokuły uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znowu szpanujesz czymś, czego nie próbowałam - czarna quinoa musi być obłędna, skoro jestem fanką tej "zwykłej". :) A tofu wiesz, że uwielbiam, a do tego brokuły! No, no - co ja bym dała, żeby móc wrócić po szkole i wsunąć taki obiad <3

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)