TOFU, QUINOA I BROKUŁY
przepis autorski // 1 porcja

~50g czarnej quinoa Fresano
~1/2 kostki BIO tofu naturalnego Polsoja
~40ml sosu sojowego
~100ml wody
~ząbek czosnku
~200g świeżego (lub poza sezonem mrożonego) brokuła
Tofu kroimy w kostkę. Sos sojowy mieszamy z wodą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do marynaty wrzucamy tofu i marynujemy min. 4h. Następnie tofu odsączamy z marynaty i smażony na rozgrzanym oleju. Quinoa gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, pod koniec lekko solimy do smaku. Brokuła również gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. W miseczce układamy usmażone tofu, następnie quinoa i brokuły. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
lubię tofu, ale niestety nie smażone :)
OdpowiedzUsuńquinoa oo kurde pierwszy raz słyszę o tym.
OdpowiedzUsuńhttp://spelniaj-twoje-marzenia.blogspot.com/
Pozdrawiam Serdecznie:)) Ps. brokuły uwielbiam!:)
Znowu szpanujesz czymś, czego nie próbowałam - czarna quinoa musi być obłędna, skoro jestem fanką tej "zwykłej". :) A tofu wiesz, że uwielbiam, a do tego brokuły! No, no - co ja bym dała, żeby móc wrócić po szkole i wsunąć taki obiad <3
OdpowiedzUsuń