LODY KOKOSOWO-CZEKOLADOWE Z KONIAKIEM
przepis autorski // ok. 500ml lodów, (3-4 porcje)
~400ml puszka pełnotłustego (min.22%) mleka kokosowego (pozostawiona na 1-2 w lodówce)
~30g kakao naturalnego
~4 łyzki cukru pudru
~50 ml koniaku
Z mleka kokosowego oddzielamy gęstą, białą część (śmietankę kokosową) uwaznie, tak aby nie wymieszała się z wodą na dnie puszki. Wodę odlewamy do oddzielnej szklanki. Śmietankę ubijamy mikserem ok. 5 minut, następnie ciągle ubijając dodajemy cukier puder, wyłaczamy mikser, dodajemy kakao i mieszamy łyżką. Wlewamy koniak i wodę kokosową, mieszamy ponownie. Wkładamy masę do lodówki na ok. 10-15 minut. Włączamy maszynę do lodów i przekładamy do niej masę, postępujemy wg. zaleceń producenta. Podajemy od razu lub schładzamy jeszcze 10 minut w zamrażarce. Przechowujemy lody w zamkniętym pojemniku, w zamrażarce. Przed spożyciem wyjmujemy je na ok. 15 minut aby zmiękły. Smacznego! :)
Jeśli nie masz maszynki do lodów - również postępuj zgodnie z przepisem, a następnie przelej masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Miksuj
masę co ok. 30-60 minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji (czynność trzeba
powtórzyć około 3-4 razy).
Przepis dodaję do akcji:
O matko! Jakie wspaniałe!
OdpowiedzUsuńsam widok przekonał mnie od razu, a jeśli w skladzie jest mleczko kokosowe.... biorę!
OdpowiedzUsuńNo proszę, Martyna po urodzinach to już za koniak się bierze :P a tak serio, to takie lody sama bym zjadła i już mam postanowienie, że je zrobię :)
OdpowiedzUsuńLody z alkoholem mmm :)
OdpowiedzUsuńU nas furorę robią kawowe z whisky, ale kakao z koniakiem brzmi ogromnie kusząco :)
OdpowiedzUsuńLody z alkoholem? Jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuń