Solić, czy nie solić...Oto jest pytanie.
Wszędzie możemy przeczytać, że sól jest dla naszego organizmu zła i w ogóle powinniśmy od niej stronić. W praktyce do końca tak nie jest... Owszem, sól w nadmiarze jest szkodliwa, ale po to ustalono pewne normy, aby się ich trzymać. Wspomniane normy dopuszczają spożycie 5-6g soli dziennie. To tyle, co pełna łyżeczka do herbaty. Niestety wielu ludzi wciąż przekracza tę normę czego skutkiem mogą być różne choroby, m.in. nadciśnienie. Warto pamiętać o tej łyżeczce soli dziennie i nie przesalać ;) Pamiętacie też, że sól jest "ukryta" w różnych produktach! A najwięcej jest jej w tych niezdrowych przekąskach - chipsach, orzeszkach, paluszkach itp...
Na rynku jest dostępne kilka(naście) rodzajów soli, a oferta wciąż się powiększa. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić sól himalajską. A może już ją znacie i używacie w swojej kuchni?
Sól himalajska powstała z pierwotnych mórz, istniejących od
setek lat w Himalajach. Jest to sól, która wyschła w naturalny sposób na słońcu
i nie posiada zanieczyszczeń.
Sól himalajska zawiera aż 84 minerały w formie koloidalnej,
niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mikroelementy mają postać
drobnych cząsteczek, dzięki czemu mogą być z łatwością absorbowane przez
komórki ludzkiego ciała.
Sól Himalajska stosowana w kuchni, uzupełnia niedobory
mikroelementów w codziennej diecie. W tym miejscu należy podkreślić iż Sól
Himalajska nie ma zanieczyszczeń jakimi są metale ciężkie, jak w przypadku soli
morskiej. Zatopione tankowce uwalniają miliony ton chemicznych substancji które
osadzają się w wodzie, z której czerpana jest następnie sól.
Sól Himalajska ma biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały z której pochodzi. Im bardziej różowy kolor tym więcej żelaza znajduje się w danej soli.
Oprócz zastosowania w kuchni sól ta równie dobrze sprawdzi się podczas kąpieli. Do kąpieli należy dodać ok. 10 g soli na 1 litr
wody. Po kąpieli solnej zalecane jest odpoczywanie przez ok. 30 minut. W
tym czasie nie powinno się wykonywać żadnych czynności, wymagających wysiłku!
Po kąpieli solankowej nie należy też myć się pod prysznicem!Sól Himalajska ma biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały z której pochodzi. Im bardziej różowy kolor tym więcej żelaza znajduje się w danej soli.
Mimo, że sól himalajska ma wiele zdrowotnych właściwości pamiętajcie o odpowiednim jej spożyciu i nie przekraczaniu dziennej dawki! ;)
Sól himalajską różową w bardzo dobrej cenie - 5.90zł za 1kg
możecie kupić TUTAJ
Przetestowałam tę sól w swojej kuchni (i łazience ;)) więc mogę Wam ją polecić :)
KLIK - sól himalajska różowa
Używam, ale w kąpieli jeszcze nie próbowałam. Ale jestem ciekawa efektu ;D
OdpowiedzUsuń