WEGAŃSKI BISZKOPT Z "AGARETKĄ" RABARBAROWO-TRUSKAWKOWĄ
przepis autorski // tortownica 18cm
~wegański biszkopt *przepis - klik*
~200g rabarbaru (waga po obraniu)
~200g truskawek
~kilka łyżek wody
~1/2 szklanki cukru/ksylitolu
~łyżka agaru (płaska) + 50ml wody
Rabarbar i truskawki kroimy w kostkę. W garnuszku zagotowujemy odrobinę wody - tak aby tylko przykryła dno i wrzucamy owoce, dodajemy cukier/ksylitol i mieszamy. Dusimy do momentu, aż truskawki i rabarbar nie zmiękną i nie rozpadną się. Miksujemy na gładki mus. W oddzielnym garnuszku mieszamy agar i wodę a następnie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 1 minutę i stopniowo, ciągle mieszajac dodajemy mus. Gdy dodamy cały mus doprowadzamy wszystko do gotowania i po pojawieniu się charakterystycznych "bąbelków" gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Pozostawiamy do ostudzenia. W miarę stygnięcia masa będzie gęstnieć. Gdy zauważmy, że masa już gęstnieje możemy wylać ja na biszkopt (który należy wcześniej umieścić w tortownicy wyłożonej folią spożywczą) i wstawić do lodówki. Po ok. 30 minutach ciasto powinno być gotowe ;) Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
ale świetne ciacho i jak pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! przepysznie się zapowiada, smaki najlepsze na lato! :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń