wtorek, 16 czerwca 2015

wegańska bita śmietana


Przechodząc na dietę wegańską wcale nie trzeba żegnać się z bitą śmietaną. Dzisiaj mam dla Was przepis na jej roślinną wersję. Mlecznej śmietany nigdy nie lubiłam...Roślinna wersja za to posmakowała mi bardzo! Jest ona przygotowana na bazie mleka kokosowego dzięki czemu ma cudowny zapach i smak kokosa! Ja to uwielbiam ;) Aby przygotować taką śmietanę należy pamiętać jedynie o dwóch rzeczach - mleko musi być pełnotłuste (min. 22% tłuszczu) i dobrze schłodzone (ok. 24h w lodówce, w tym czasie nie powinno się potrząsać puszką). Taką bitą śmietanę mogą przygotować także osoby z nietolerancją laktozy. Po dodaniu do niej np. agaru świetnie nada się do przełożenia tortu. Już niedługo przepis na wegańskie lody z użyciem tej właśnie kokosowej śmietanki :)




WEGAŃSKA BITA ŚMIETANA Z MLEKA KOKOSOWEGO

~400ml puszka pełnotłustego mleka kokosowego
~2-3 łyżki cukru pudru, lub do smaku

Mleko odstawiamy do lodówki na ok. 24h nie wstrząsając w tym czasie puszką. Następnie otwieramy puszkę i delikatnie łyżką zbieramy twardą, białą część, która oddzieliła się z mleka (na dnie puszki pozostanie woda. Jeśli woda będzie na górze należy odlać ją przed procesem zebrania śmietanki). Śmietankę przekładamy do miski i ubijamy mikserem kilka minut, pod koniec dodając cukier puder. Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Słyszałam wielokrotnie o tym sposobie, ale nigdy nie próbowałam. Muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)