WEGAŃSKIE LODY TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE
przepis autorski // ok. 500ml lodów (4-5 porcji)
~wegańska bita śmietana z TEGO PRZEPISU (klik), bez dodatku cukru
~200g truskawek
~50g cukru pudru
~3 łyżki Malibu (lub innego alkoholu)
Truskawki miksujemy na puree i łączymy z bitą śmietaną i cukrem. Przelewamy masę do maszynki do lodów i postępujemy wg. zaleceń producenta. Pod koniec mrożenia dodajemy likier / inny alkohol. Jeśli nie macie maszynki należy masę na lody umieścić w pojemniku, włożyć do zamrażarki i co ok. 30-45 minut zmiksować masę aby rozbić kryształki lodu i lody były kremowe. Tę czynność powinno wykonać się ok. 3-4 razy. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
takimi lodami to chyba nikt by nie pogardził :)
OdpowiedzUsuńJedne z moich ulubionych smaków lodów :) Pycha!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
500ml lodów to dla mnie jedna porcja xD
OdpowiedzUsuńbanalne i z pewnością pyszne! wyszły Ci wprost idealnie, pewnie o niebo lepsze niż sklepowe :)
OdpowiedzUsuńPowiedź mi czy to tych lodów koniecznie trzeba dodać alkohol ? :) Jest on dla efektów smakowych czy ma inne zadanie :) ?
OdpowiedzUsuńAlkohol zapobiega tworzeniu kryształków lodu w masie ;) Możesz pominąć, ale wtedy możliwość, że lody zamarzną na kamień po dłuższym pobycie w zamrażarce jest większa.
UsuńBlendowałam je co 50 min tak z 4 razy i kryształki sobie odpuściły :D a lody w zamrażarce długo nie wytrzymały bo miały swoich miłośników :D
UsuńOj tak...Znikają (za)szybko :D
Usuń