poniedziałek, 18 maja 2015

kukurydziane cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami


Lato coraz bliżej, już niedługo nastąpi wysyp świeżych i pysznych letnich owoców i warzyw, które są moimi ulubionymi i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Niestety są dostępne przez krótki okres czasu dlatego zawsze robię zapasy w zamrażarce ;) Niby nie jest to to samo co świeżutkie owoce ale cudownie jest zjeść truskawki czy borówki np. w środku zimy ;) Ostatnio przypomniałam sobie o moich owocowych zapasach w zamrażarce i doszłam do wniosku, że czas wykorzystać te resztki, które w niej zostały bo sezon coraz bliżej... ;) Najpierw wzięłam się za jagody, które wylądowały w kukurydzianym cieście. Całość komponuje się świetnie - i smakowo, i wizualnie - ciasto sprawia wrażenie słonecznego i letniego, a to przez kolor jaki nadaje mu mąka kukurydziana i oczywiście pyszne, letnie jagody ;) Tak jak wcześniej pisałam - użyłam mrożonych, ale w sezonie używamy świeżych! ;) Jeśli będziecie używać mrożonych nie należy ich wcześniej rozmrażać. Zapraszam do pieczenia!






KUKURYDZIANE CIASTO Z JAGODAMI (BEZGLUTENOWE)
przepis autorski // keksówka o dł. 23cm


składniki w temp. pokojowej!
~250g jogurtu naturalnego
~40g rozpuszczanego i ostudzonego masła
~230g mąki kukurydzianej
~sok z jednej średniej cytryny
~3 jajka
~170g cukru
~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
~100-200g jagód

W jednej misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, rozpuszczone masło, żółtka i cukier. Do drugiej przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i sodą. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą. Przekładamy ciasto do formy (keksówka o dł. 23cm), wierzch posypujemy jagodami delikatnie wciskając je do środka. Wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem stopień upieczenia - jeśli patyczek jest mokry pieczemy ciasto jeszcze ok. 10 minut), następnie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawimy w nim ciasto jeszcze na ok. 20 minut, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam ta mąkę za kolor wypieków z jej udziałem, niezawodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przewspaniały przepis! :) Świetna prezentacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmm ten żółty kolor i jagody- coś pięknego i zapewne pysznego!

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)