KUKURYDZIANE CIASTO Z JAGODAMI (BEZGLUTENOWE)
przepis autorski // keksówka o dł. 23cm
składniki w temp. pokojowej!
~250g jogurtu naturalnego
~40g rozpuszczanego i ostudzonego masła
~230g mąki kukurydzianej
~sok z jednej średniej cytryny
~3 jajka
~170g cukru
~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
~100-200g jagód
W jednej misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, rozpuszczone masło, żółtka i cukier. Do drugiej przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i sodą. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą. Przekładamy ciasto do formy (keksówka o dł. 23cm), wierzch posypujemy jagodami delikatnie wciskając je do środka. Wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem stopień upieczenia - jeśli patyczek jest mokry pieczemy ciasto jeszcze ok. 10 minut), następnie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawimy w nim ciasto jeszcze na ok. 20 minut, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)
Uwielbiam ta mąkę za kolor wypieków z jej udziałem, niezawodna ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńPrzewspaniały przepis! :) Świetna prezentacja! :)
OdpowiedzUsuńmmmmmm ten żółty kolor i jagody- coś pięknego i zapewne pysznego!
OdpowiedzUsuń