GRANOLA BANANOWO-KOKOSOWA
przepis autorski // ok. 350g granoli
~215g płatków owsianych Melvit (w wersji bezglutenowej certyfikowanych!)
~szklanka wiórków kokosowych
~50g miodu (w wersji wegańskiej miód sztuczny/syrop klonowy/z agawy)
~średni, bardzo dojrzały banan (ok. 120g po obraniu)
~50g nerkowców
~4 łyżki oleju kokosowego
Olej kokosowy rozpuszczamy wraz z miodem. Banana rozgniatamy widelcem. Nerkowce siekamy. Łączymy wszystkie składniki i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170*C co jakiś czas mieszając granolę (aby się równomiernie upiekła) do momentu aż się zezłoci, u mnie było to ok. 50-60 minut. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku ok. 3tyg. Smacznego :)
Uwielbiam granolę pod każdą postacią!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Niech mi tylko banan dojrzeje :D
OdpowiedzUsuńmmmmm ależ apetyczna!
OdpowiedzUsuńZakochałam się w domowej granoli, taką też z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPycha! Nie zepsuje się z bananem? Raz robiłam z jaglaną i osiadła się pleśń:(
OdpowiedzUsuńPrzechowywałam bananową granolę ok. 2 tygodnie i przez ten czas się nie zepsuła, cały czas była tak samo smaczna i chrupiąca :) Nie wiem co dzieje się po dwóch tygodniach.
Usuń2 tyg. ? Ten smakołyk tyle u Ciebie wytrzymał ? :D No podziwiam :D
UsuńSię właśnie piecze ;)
OdpowiedzUsuńSuper! :) Smacznego :)
Usuń