poniedziałek, 4 maja 2015

3-składnikowe batoniki orzechowe



Batony też mogą być zdrowe! Mogą być wegańskie i bezglutenowe. Możesz zrobić je we własnej kuchni. I potrzebujesz jedynie trzech składników! Na dodatek te batoniki robi się błyskawicznie i cała ta procedura jest banalnie prosta. A to, co otrzymujemy w efekcie przechodzi najśmielsze wyobrażenie...Batony są przepyszne, i nie, wcale nie przesadzam. Jestem uzależniona od masła orzechowego...Batoniki posmakują wszystkim innym nałogowcom takim ja jak, ale nie tylko. Posmakują każdemu, kogo poczęstujecie. Chociaż...gdy już spróbujecie jednego to będzie mieli raczej ochotę gdzieś je schować i zjeść samemu, niż się z kimś dzielić ;) Co będę więcej pisać...składniki na stół i zaczynamy!





3-SKŁADNIKOWE BATONY ORZECHOWE
przepis autorski // 10 batonów

~100-120g preparowanych ("dmuchanych/ekspandowanych") ziaren, np. kaszy jaglanej, amarantusa, gryki itp. - u mnie mieszanka tych trzech
~1/2 szklanki miodu (w wersji wegańskiej miód sztuczny lub syrop z agawy/klonowy)
~1/2 szklanki masła orzechowego (u mnie KOKOSOWE MASŁO ORZECHOWE PRIMAVIKA)

W rondelku rozpuszczamy miód i masło orzechowe, gdy masa będzie już rzadka mieszamy ją z preparowanymi ziarnami i mieszamy. Formę (u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę mocno dociskając. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 5h. Kroimy na 10 równych kawałków. Smacznego! :)


6 komentarzy:

  1. Idealne !! Takie przepisy lubię najbardziej :) A podobne batony w trochę innej wersji robię często ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki prosty i pyszny przepis! Zdecydowanie do szybkiego wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie mam wszystkich składników pod ręką ;p Nie mogę rzucić ich na stół :D
    Po przepisie na jaglany jabłecznik wiem, że warto wypróbować Twoje przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale genialne są te batoniki! *.*
    Świetnie je wymyśliłaś! :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)