niedziela, 24 maja 2015

czekoladowa niedziela #12 - czekoladowy krem z...ciecierzycy! (wegański)


Od niedawna ciecierzyca jak i inne warzywa strączkowe stały się bardo popularne. W mojej kuchni co prawda królują od kiedy zostałam wegetarianką, ale bardzo cieszę się, że docenia je coraz więcej osób! Są zdrowe, smaczne i można z nich wyczarować na prawdę...wszystko. Nie ma też co ograniczać się jedynie do potraw wytrawnych, bo nie zaprzeczajmy ale wszelkie fasole raczej kojarzą się nam z obiadem, a nie deserem. A okazuje się, że warzywa strączkowe na słodko smakują cudownie! Ciasto z fasoli, bezy z wody po ciecierzycy, krem a'la Nutella z ciecierzycy...


Gdyby kiedyś ktoś opowiadał mi o cieście z fasoli, czy czekoladowym kremie z ciecierzycy pomyślałabym, że jest po prostu dziwny, a te potrawy muszą być niesamowicie ohydne. Wtedy zaczęłam sama eksperymentować, a w końcu skusiłam się na spróbowanie strączków w słodkiej wersji. Okazuje się, że pod wpływem dodatków tracą swój swoisty smak i stają się świetną bazą do wypieków czy kremów - można dzięki tej właściwości stworzyć wiele słodkich, dietetycznych i zdrowych wyrobów. Nie podchodzicie więc sceptycznie do słodyczy z fasoli - jej smaku za nic tam nie znajdziecie ;) Za to znajdziecie tam dużo zdrowia i przede wszystkim...coś pysznego! ;)


Ten krem powstał z ciecierzycy która została mi po bezach. Chciałam zrobić z niej cos innego niż burgery czy potrawkę. To połączenie wyszło obłędnie i krem zniknął w oka mgnieniu ;) Mimo, że w szafce miałam Nutellę to jednak zamiast tam - ciągnęło mnie do lodówki po krem z ciecierzycy ;)



CZEKOLADOWY KREM Z CIECIERZYCY
przepis autorski // średni słoik kremu

~200g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
~50g syropu z agawy
~50g gorzkiej czekolady 60% Goplana
~1-2 łyżki kakao naturalnego
~60ml mleka roślinnego

Czekoladę roztapiany na parze. W misie blendera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy je na gładką masę. Przekładamy krem do słoika. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. Świetnie smakuje w naleśnikach, owsiance, na waflach ryżowych czy pieczywie (albo po prostu wyjadany ze słoika łyzeczką :P). Smacznego! :)



Przepis bierze udział w akcji:
Z czekoladową nutą

12 komentarzy:

  1. Zakochałam się ^^ a jak sadzisz, gdyvy zamiast kakao i czekolady dodać masło orzechowe tez bedzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) W najbliższym czasie planuję zrobić orzechową wersje tego kremu :)

      Usuń
  2. Świetny dodatek do kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest po prostu idealny. na pewno zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, rewelacja, koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki krem robiłyśmy swego czasu bardzo często :D A najlepiej dodać do niego przyprawy korzenne i idealnie nadaje się do wypieków na święta :D Ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  6. gdybym zamienił gorzką czekoladę na mleczną to mogę pominąć syrop z agawy? albo zastąpić miodem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dać odrobine mniej - tj. 30g zamiast 50g :)

      Usuń
  7. 100 g ugotowanej ciecierzycy to ile surowej? Nie mogę nigdzie znaleźć informacji. Pewnie to znaczy, że tyle samo. ;) Niemniej jednak wolę zapytać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie :) To będzie ok. 50g suchej ciecierzycy. Gotując się wchłania wodę i waży wiecej.

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)