piątek, 24 kwietnia 2015

szarlotka z kaszy jaglanej - bez mąki, bez cukru, bez tłuszczu


Trzy razy bez. Czy to może być w ogóle smaczne? Co to za pytanie...Oczywiście, że tak! I to tak smaczne, że można by jeść kawałek za kawałkiem...I to bez większych wyrzutów sumienia :) Ciasto idealne dla wszystkich - wegan, bezglutenowców, uczulonych na mleko/jajka, dietujących itp. itd. Składniki są łatwo dostępne i tanie, a szarlotka bardzo prosta w wykonaniu, nie da się jej zepsuć :) Zapraszam do pieczenia!
Jeśli nie macie ksylitolu możecie użyć zwykłego cukru, a jesli chcecie mieć dalej szarlotkę bez cukru - miodu lub syropu klonowego/z agawy/ryżowego/daktylowego.






SZARLOTKA Z KASZY JAGLANEJ
lekko zmodyfikowany przepis z bloga Kuchnia wegAnki // tortownica 22-24cm

~270g (1 1/2 szklanki) kaszy jaglanej
~5 łyżek ksylitolu (do kaszy)
~2 szklanki mleka roślinnego (użyłam sojowego)
~szklanka wody
~700-1000g jabłek + 2 łyżki ksylitolu
~cynamon - do smaku
~2 łyżki soku z cytryny

Wodę i mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Kaszę wsypujemy na sito i płuczemy, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i gotujemy ok. 20-25 minut aż kasza wchłonie cały płyn. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je tarce o grubych oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i ksylitolem. Gdy kasza się ugotuje dodajemy do niej ksylitol. Przygotowujemy tortownicę - wykładamy ją papierem do pieczenia. Na spód wykładamy połowę kaszę dociskając ręką lub łyżką, kaszą wykładamy też boki. Na warstwę kaszy wykładamy jabłka i przykrywamy resztą kaszy, dociskamy ją łyżką lub ręką, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy 60 minut. W połowie pieczenia można przykryć wierzch folią aluminiową aby nie zrobił się suchy. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Przechowujemy szarlotkę w lodówce. Smacznego! :)


10 komentarzy:

  1. super pomysł, zdrowo! jestem fanką kaszy jaglanej więc muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedość, że ciasto tak urokliwe, to jeszcze tak zdrowe! Ach i te zdjęcia! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna! aż narobiłaś mi ochoty na szarlotkę! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie o takiej myślałam, a ze przepis masz to skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam prawie identyczną! ale ma jedną wadę- zbyt szybko się kończy!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś... niesamowitego :) Bardzo mi się podoba ten pomysł
    Pozdrawiam

    Zapraszam w wolnej chwili do mnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Pożarłabym z chęcią kawałek bądź dwa.
    Muszę zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  8. zakochałam się, dobrze że są wakacje to będę gotować :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)