SERNIK KRAKOWSKI
przepis autorski - na podstawie internetu // blacha 20x25cm
~250g mąki pszennej
~125g masła
~2 żółtka
~80g cukru (najlepiej pudru lub drobnego do wypieków)
~2-3 łyżki gęstej śmietany/jogurtu naturalnego jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić
Mąkę przesiewamy na stolnicę (jeśli używacie cukru pudru przesiejcie go wraz z mąką), w środku robimy wgłębienie, dodajemy żółtka i masło. Siekamy wszystko nożem, aż powstaną maleńkie okruszki. Następnie sklejamy ciasto rękami - jeśli jest za suche dodajemy śmietanę/jogurt. Staramy się formować ciasto rękami jak najkrócej. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy z powrotem do lodówki. Większą część rozwałkowujemy na wymiary blachy i przenosimy do niej ciasto (wcześniej wykładamy blachę papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą). Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C, pieczemy ok. 20-25 minut, do zezłocenia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
składniki w temperaturze pokojowej!
~1kg sera twarogowego półtłustego, mielonego 2-3krotnie
~szklanka cukru + łyżka cukru z wanilią lub ekstraktu z wanilii
~5 jajek
~2 łyżki budyniu o smaku waniliowym/śmietankowym (proszku) lub mąki ziemniaczanej
~50-100g rodzynków - ilość zależy od preferencji :)
Wszystkie składniki miksujemy krótko, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy w paski. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy paski z kruchego ciasta tworząc kratkę. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do całkowitego ostudzenia.
~kilka łyżek soku z cytryny
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do powstania lukru. Lukrem pokrywamy wierzch ostudzonego już sernika. Przed podaniem schładzamy sernik w lodówce minimum 4-5h. Smacznego!
Wspaniały!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten sernik.
Częstuję się...
sernik krakowski to jeden z moich ulubionych serników tradycyjnych uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńtakie zwykłe, proste, tradycyjne sa właśnie najlepsze <3
OdpowiedzUsuńjuż wiem, że dołączyłabym do grona Twoja mamy :)
Wygląda fenomenalnie, poczęstowałabym się kawałeczkiem :)
OdpowiedzUsuńCudny *_*
OdpowiedzUsuńNie poprzestałabym na jednym kawałku :)