poniedziałek, 20 kwietnia 2015

tradycyjny sernik krakowski


Dawno nie piekłam żadnego sernika! Dlatego na tegoroczną Wielkanoc zaszalałam i upiekłam nawet dwa! :) Dzisiaj dodaję przepis na pierwszy z nich. Coś tradycyjnego. Sernik krakowski. Gdy słyszę nazwę tego ciasta od razu widzę sernik z tradycyjną lukrowaną kratką na wierzchu, oraz słuszną ilością rodzynek w masie serowej :) Sernik smakował szczególnie dla mojej Mamy, która ma bardzo wymagające podniebie, jeśli o serniki chodzi! :)






SERNIK KRAKOWSKI
przepis autorski - na podstawie internetu // blacha 20x25cm

~250g mąki pszennej
~125g masła
~2 żółtka
~80g cukru (najlepiej pudru lub drobnego do wypieków)
~2-3 łyżki gęstej śmietany/jogurtu naturalnego jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić

Mąkę przesiewamy na stolnicę (jeśli używacie cukru pudru przesiejcie go wraz z mąką), w środku robimy wgłębienie, dodajemy żółtka i masło. Siekamy wszystko nożem, aż powstaną maleńkie okruszki. Następnie sklejamy ciasto rękami - jeśli jest za suche dodajemy śmietanę/jogurt. Staramy się formować ciasto rękami jak najkrócej. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy z powrotem do lodówki. Większą część rozwałkowujemy na wymiary blachy i przenosimy do niej ciasto (wcześniej wykładamy blachę papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą). Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C, pieczemy ok. 20-25 minut, do zezłocenia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.


składniki w temperaturze pokojowej!
~1kg sera twarogowego półtłustego, mielonego 2-3krotnie
~szklanka cukru + łyżka cukru z wanilią lub ekstraktu z wanilii
~5 jajek
~2 łyżki budyniu o smaku waniliowym/śmietankowym (proszku) lub mąki ziemniaczanej
~50-100g rodzynków - ilość zależy od preferencji :)

Wszystkie składniki miksujemy krótko, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy w paski. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy paski z kruchego ciasta tworząc kratkę. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do całkowitego ostudzenia.


~150g cukru pudru
~kilka łyżek soku z cytryny

Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do powstania lukru. Lukrem pokrywamy wierzch ostudzonego już sernika. Przed podaniem schładzamy sernik w lodówce minimum 4-5h. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wspaniały!
    uwielbiam ten sernik.
    Częstuję się...

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik krakowski to jeden z moich ulubionych serników tradycyjnych uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie zwykłe, proste, tradycyjne sa właśnie najlepsze <3
    już wiem, że dołączyłabym do grona Twoja mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fenomenalnie, poczęstowałabym się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny *_*
    Nie poprzestałabym na jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)