MUFFINY OWSIANE Z DAKTYLAMI
przepis autorski // ok. 10 muffinów
~50g płatków owsianych
~80g mąki owsianej BIO FRESANO
~3 jajka
~1/2 szklanki cukru
~50g daktyli suszonych BIO FRESANO
~łyżeczka cynamonu
~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Płatki zalewamy wrzątkiem ok. 1cm ponad ich powierzchnię i odstawiamy na kilka minut aby wchłonęły wodę. W tym czasie kroimy daktyle. Białka oddzielamy od żółtek, żółtka mieszamy z płatkami, a białka ubijamy na sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy z poprzednią masą. Przesiewamy mąkę, proszek, cynamon, dodajemy cukier i daktyle i mieszamy delikatnie, ale dokładnie, tak aby piana z białek nie opadła! Ciasto nakładamy do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych) do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut w 180*C (do suchego patyczka). Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Smacznego! :)
Mąka owsiana BIO oraz daktyle suszone BIO pochodzą od FRESANO - zapraszam na stronę producenta!
uwielbiam takie owsiane muffinki, super!
OdpowiedzUsuńzdrowo i pysznie - czyli się da:))
OdpowiedzUsuńPyszniutkie!!!
OdpowiedzUsuń