poniedziałek, 27 kwietnia 2015

owsiane muffiny z daktylami (bez tłuszczu)


Dawno nie robiłam żadnych muffinek. Ogólnie zawsze dochodzę do wniosku, że bardzo rzadko je piekę...A przecież są takie wdzięczne ;) Niedawno upiekłam właśnie te - wyszły bardzo dobre, miękkie, słodkie, z kawałkami daktyli. Uwielbiam daktyle! ;) Muffiny nie zawierają tłuszczu, jednak nie są suche, są lekko wilgotne :)




MUFFINY OWSIANE Z DAKTYLAMI
przepis autorski // ok. 10 muffinów


~50g płatków owsianych
~80g mąki owsianej BIO FRESANO
~3 jajka
~1/2 szklanki cukru
~50g daktyli suszonych BIO FRESANO
~łyżeczka cynamonu
~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Płatki zalewamy wrzątkiem ok. 1cm ponad ich powierzchnię i odstawiamy na kilka minut aby wchłonęły wodę. W tym czasie kroimy daktyle. Białka oddzielamy od żółtek, żółtka mieszamy z płatkami, a białka ubijamy na sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy z poprzednią masą. Przesiewamy mąkę, proszek, cynamon, dodajemy cukier i daktyle i mieszamy delikatnie, ale dokładnie, tak aby piana z białek nie opadła! Ciasto nakładamy do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych) do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut w 180*C (do suchego patyczka). Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Smacznego! :)



Mąka owsiana BIO oraz daktyle suszone BIO pochodzą od FRESANO - zapraszam na stronę producenta!

4 komentarze:

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)