WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE BURACZANE KOTLETY Z FASOLI
przepis autorski // 3 średnie kotlety
~puszka - 220g białej fasoli (lub tyle samo ugotowanej "własnoręcznie")
~80g tartych buraczków BIO Primavika
~2 łyżki mąki gryczanej
~łyżka mąki ziemniaczanej
~2 łyżki posiekanej natki pietruszki
~ulubione przyprawy, u mnie: pieprz cytrynowy i ziołowy, kumin, czosnek mielony
jeśli będziecie smażyć kotlety - bezglutenowa bułka tarta (lub otręby gryczne/mielone orzechy/sezam...) oraz olej do smażenia
Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie, następnie wraz z buraczkami miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Z masy formujemy kotleciki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub obtaczamy w panierce i smażymy na oleju z obu stron) i pieczemy ok. 30-40 minut w 180*C. Po ok. 15-20 minutach delikatnie przewracamy na drugą stronę. Podajemy z surówkami/kaszą/sosem/jako burger. Smacznego! :)
Czym można zastąpić mąkę gryczaną? Bo niestety nie mam takiej w domu :(
OdpowiedzUsuńMożesz użyć dowolnej mąki :) Jeśli chcesz, aby kotlety dalej były bezglutenowe np. ryzowej, kukurydzianej, jaglanej, owsianej lub uniwersalnego miksu bezglutenowego. A jeśli nie zalezy Ci specjalnie na braku glutenu możesz użyć zwykłej mąki pszennej :)
UsuńWeganskie przepisy prosze od siebie. :)
OdpowiedzUsuńMam w zanadrzu jeszcze jedne wegańskie fasolowe kotlety, także watch out! :)
Usuńsuper kotlety!
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają! Sadzisz że mogę użyćciecierzycy zamiast fasoli? Bo ddziś sklepy zamknięte a ja wymarzylam sobie tak iobiad!
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńA jak reaguje na takie kotlety Twoja rodzinka? :D
OdpowiedzUsuńA jak ma reagować? :D Moi rodzice nie mają nic przeciwko wegetarianizmowi :) Czasami sami próbują moich potraw, mama je o wiele mniej mięsa niż kiedyś :)
Usuń