czwartek, 30 kwietnia 2015

buraczane kotlety z fasoli (wegańskie i bezglutenowe)


W ankiecie którą jakiś czas przeprowadzałam na blogu dużo osób wyraziło ochotę na większą liczbę przepisów obiadowych. Dzisiaj proponuję Wam kolety z białej fasoli w buraczanej wersji. Uwielbiam wszystkie wege kotlety z warzyw! Są nie zastąpione, bo można je zrobić z 80% warzyw, zawsze w innych kombinacjach smakowych itp., więc nie mają prawa się znudzić :) Poza tym są zdrowe i sycące. Można jeść je z w wersji fit z sałatką, lub jeśli wolicie - z kaszą, albo włożyć w bułkę z dodatkiem sałaty i innych warzyw i zjeść w formie wegańskiego burgera (osobiście kocham tę wersję!♥). Ja zazwyczaj piekę kotlety w piekarniku, możecie upiec je tak jak ja lub jeśli wolicie - usmażyć, wybór należy do Was.




WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE BURACZANE KOTLETY Z FASOLI
przepis autorski // 3 średnie kotlety

~puszka - 220g białej fasoli (lub tyle samo ugotowanej "własnoręcznie")
~80g tartych buraczków BIO Primavika
~2 łyżki mąki gryczanej
~łyżka mąki ziemniaczanej
~2 łyżki posiekanej natki pietruszki
~ulubione przyprawy, u mnie: pieprz cytrynowy i ziołowy, kumin, czosnek mielony
  jeśli będziecie smażyć kotlety - bezglutenowa bułka tarta (lub otręby gryczne/mielone orzechy/sezam...) oraz olej do smażenia

Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie, następnie wraz z buraczkami miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Z masy formujemy kotleciki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub obtaczamy w panierce i smażymy na oleju z obu stron) i pieczemy ok. 30-40 minut w 180*C. Po ok. 15-20 minutach delikatnie przewracamy na drugą stronę. Podajemy z surówkami/kaszą/sosem/jako burger. Smacznego! :)


9 komentarzy:

  1. Czym można zastąpić mąkę gryczaną? Bo niestety nie mam takiej w domu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć dowolnej mąki :) Jeśli chcesz, aby kotlety dalej były bezglutenowe np. ryzowej, kukurydzianej, jaglanej, owsianej lub uniwersalnego miksu bezglutenowego. A jeśli nie zalezy Ci specjalnie na braku glutenu możesz użyć zwykłej mąki pszennej :)

      Usuń
  2. Weganskie przepisy prosze od siebie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam w zanadrzu jeszcze jedne wegańskie fasolowe kotlety, także watch out! :)

      Usuń
  3. Apetycznie wyglądają! Sadzisz że mogę użyćciecierzycy zamiast fasoli? Bo ddziś sklepy zamknięte a ja wymarzylam sobie tak iobiad!

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak reaguje na takie kotlety Twoja rodzinka? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak ma reagować? :D Moi rodzice nie mają nic przeciwko wegetarianizmowi :) Czasami sami próbują moich potraw, mama je o wiele mniej mięsa niż kiedyś :)

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)