Olaboga! Zaraz Święta, a Ty właśnie uświadamiasz sobie, że w amoku nie nastawiłaś ciasta na piernik staropolski...I co teraz, Święta bez piernika? No jak to tak...Już już, spokojnie - przychodzę z wybawieniem :) Upiecz TEN piernik. Całość zajmie Ci max. godzinę, a Święta będą uratowane - piernika nie zabraknie :) Jest przepyszny, mocno aromatyczny i znika bardzo szybko, tak więc albo gdzieś go schowaj, albo upiecz w dzień Wigilii :) Najlepiej również smakuje pierwszego dnia, aczkolwiek drugiego też jest pyszny, nie wiem jak trzeciego, bo żaden kawałek trzech dni nie przetrwał :) To chyba o czymś świadczy, nie? :)
SZYBKI PIERNIK
przepis autorski // keksówka o dł. 20cm
~2 jajka
~3/4 szklanki jogurtu naturalnego
~100g miodu
~1/2 szklanki cukru trzcinowego
~4 łyżki oleju/roztopionego masła
~130g mąki pszennej
~120g mąki pszennej razowej/żytnej
~łyżka kakao
~15g domowej przyprawy do piernika (lub 25g-30g sklepowej)
~łyżeczka proszku do pieczenia
~3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
~10 łyżek mleka
Jajka ubijamy z cukrem i miodem na jasną, puszystą masę. Mąki mieszamy z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Ciągle miksując na najniższych obrotach miksera przesiewamy partiami do masy jajecznej mąkę na zmianę wlewając jogurt. Masa będzie gęsta więc na koniec dodajemy olej i powoli dolewamy mleko, może się okazać, że będzie potrzebne mniej lub więcej, ale nie powinno się zbyt mocno rozrzedzić masy! Przekładamy ciasto do keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180*C. Wyłączamy piernik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim piernik do ostudzenia. Można udekorować piernik dowolnie - polewą czekoladową, lukrem, cukrem pudrem... Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
oo to przepis idealny dla spóźnialskich czyli dla mnie! zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńOj świadczy. Wierzę na słowo, że pyszny bo wygląda obłędnie! ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie! ;P
OdpowiedzUsuńwow... wyszedł genialny! Niby szybki, ale widać, że posiada głębie smaku :)
OdpowiedzUsuńPodrzuć choć kawałeczek.. <3