niedziela, 3 sierpnia 2014

grzanki sezamkowe


Cześć! Ostatnio rzadko publikuję na blogu, nie dlatego, że nie mam ochoty, nie mam nowych przepisów etc., ale przez ostatni miesiąc pracowałam, w domu byłam tylko na weekendy i nie miałam zbyt dużo czasu na bloga. W weekendy oczywiście piekłam i gotowałam (jakbym nie miała tego dość w pracy... ;)), wszystkie przepisy niedługo znajdą się blogu. Wracając do pracy - pracowałam w restauracji i z z niej właśnie zaczerpnęłam inspirację na ten przepis. W tamtym miejscu takie grzanki były podawane do tatara z łososia, ale pomyślałam, że ja zrobię je w domu w formie deseru i sprawdziły się bardzo dobrze!



GRZANKI Z SEZAMKAMI I MIODEM
2 porcje

~2 kromki chleba tostowego (użyłam pełnoziarnistego)
~opakowanie sezamków - 3-4 sztuki
~4 łyżeczki miodu

Piekarnik rozgrzać do 200*C. Z chleba odkroić skórki i przekroić kromki po przekątnej, tak aby powstały trójkąty. Sezamki drobno pokruszyć. Każdą połówkę chleba posmarować łyżeczką miodu i posypać sezamkami. Ułożyć grzanki na blasze z papierem do pieczenia i zapiekać ok. 5-7 minut. Podawać np. lodami. Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. ciekawy pomysł na słodki deser :) ale i wersja z łososiem brzmi intrygująco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł :) chyba wypóbuję, ale z sezamem, a nie sezamkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany! jakie muszą być pyszne te grzaneczki!

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)