poniedziałek, 28 lipca 2014

chleb żytni na zakwasie z ziarnami


We wcześniejszym poście pisałam o nowej współpracy - z Ziarenkowo, a dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z użyciem jednej z trzech mieszanki ziaren. Pyszny, domowy chleb! Zdrowy, żytni i na zakwasie - taki być powinien. Dodatek ziaren jest strzałem w 10! Poza tym w końcu, po wieeeeelu próbach udało mi się skomponować przepis na idealny chleb na zakwasie. Najlepszy jest drugiego dnia, bardzo długo utrzymuje świeżość.





CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI
przepis autorski // keksówka o dł. ok. 30cm

~135g (1/2 szklanki) aktywnego zakwasu żytniego - PRZEPIS
~170g mąki żytniej T2000
~170-200ml ciepłej wody (w zależności od chłonności mąki)

Wszystkie składniki wymieszać (w dużej misce - następnego dnia w tej samej będzie wyrabiany chleb), przykryć miskę folią aluminiową i odstawić na 12h (lub po prostu na noc).


~120g mąki żytniej T2000
~150g mąki pszennej T2000
~50g mieszanki ziaren "Euforia"
~320g wody
~płaska łyżka soli

Następnego dnia do wyrośniętego zaczynu dodać powyższe składniki i dobrze wymieszać (ok. 5 minut). Przykryć miskę i odstawić na ok. 1-2h. Przełożyć ciasto do keksówki o dł. 30cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok. 2-3h. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić je do piekarnika i piec 15 minut w 200*C, następnie zmiejszyć temperaturę do 180-190*C i piec 50 minut. Ostudzić w formie. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu, lub następnego dnia. Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Domowy chleb to zupełnie inny smak. I jeszcze te ziarenka! Cudny ;) a pieklas może kiedyś jakis chleb bezglutenowy, albo paleo? Bo chwilowo jestem na taki skazana ; D

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie najlepszy chleb to żytni na zakwasie, sama kiedyś robiłam i jeszcze chętniej spróbowałbym z dodatkiem tych zdrowych ziarenek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowe pieczywo najlepsze!
    na zakwasie to tym bardziej :D

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)