wtorek, 19 sierpnia 2014

domowy dżem borówkowy


Wakacje, sezon owocowy, a co za tym idzie - jak dla mnie dżemowy :) Uwielbiam produkować domowe dżemy! Tym razem mam dla Was przepis na dżem z borówek, bo ostatnio stałam się posiadaczką wielkiej ilości tych owoców, które kupiłam w bardzo okazyjnej cenie :) 


Spodziewajcie się również przepisów z cukinią, bo w tym roku w babcinym ogródku jest jej od groma i przy poprzedniej wizycie szczodrze nas obdarowała... :)





DŻEM BORÓWKOWY
przepis autorski // 3 słoiki po 300ml

~1,2kg borówek 
~250g cukru (lub więcej, jeśli owoce są kwaśne)
~1-2 łyżki soku z cytryny 

Owoce umieścić w garnku i gotować do momentu aż nie rozpadną się, następnie dodać cukier (i ew. sok z cytryny) i gotować jeszcze kilkanaście minut dopóki dżem nie zgęstnieje. Słoiki i zakrętki wyparzyć w piekarniku rozgrzanym do 130*C przez ok. 15 minut, od razu po wyjęciu przełożyć do nich jeszcze gorący dżem, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :)

  

3 komentarze:

  1. w podobny sposób wygląda u mnie wyrób dżemów - rękawice, gorące słoiki, garnek z dżemem i ja :D najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wykorzystałas owocki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co do cukinii... u mnie też jest jej baardzo dużo!

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)