CIASTO Z MORELAMI I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI
przepis autorski // tortownica 22cm
~120g mąki pszennej
~100g mąki pszennej razowej (można dać również zwykłą pszenną)
~150g cukru
~3 jajka
~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~60g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
~80ml mleka (u mnie sojowe)
~4 łyżki wiórków kokosowych
~300-400g moreli
Mąki i proszek przesiać. Mleko wymieszać z masłem. Morele pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując (zmniejszyć obroty) dodać mąki, a następnie mieszankę mleka z masłem, miksować jeszcze chwilę, do połaczenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem/wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać 2 łyżkami wiórków, na to wyłożyć kawałki moreli i przysypać pozostałymi wiórkami. Włożyć tortownicę z ciastem do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C i piec ok. 40 minut (do suchego patyczka). Studzić w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smacznego! :)
Kuszący przepis :-)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować :) wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńmyślę, że dla tak pysznego ciasta każdy kto nie lubi moreli zmieni zdanie o tych owocach :) ja je uwielbiam w każdej postaci, a z kokosem zdecydowanie świetnie smakują :)
OdpowiedzUsuńpycha <3
OdpowiedzUsuńTak, morele i kokos to cudne połączenie.
OdpowiedzUsuńJak zawsze Twoje wypieki mi sie bardzo podobają!
Też tak mam, od dzieciństwa dużo mi sie odmieniło ;)
uwielbiam morele wiec porywam <3 !
OdpowiedzUsuń