niedziela, 10 sierpnia 2014

kakaowe ciasto z jagodami


Czemu sezon na jagody jest taki krótki? :( W tym roku i tak nie minął bardzo szybko, ale jednak dla mnie to i tak za krótko, żeby nacieszyć się tymi pysznymi fioletowymi kuleczkami. Ciosem w serce była też dla mnie wiadomość, że w lesie w którym zawsze zrywaliśmy jagody w tym roku ich nie ma... Mam nadzieję, że to chwilowe i za rok ponownie będę mogła brodzić w jagodowych krzakach cała w komarach...;)


Nigdy wcześniej nie łączyłam jagód z kakao - to był błąd, bo to połączenie jest wspaniałe! Zresztą ostatnio dodaję kakao prawie do wszystkiego, uwielbiam ten produkt ;) Ciasto jest wilgotne i ciężkie, prawie jak brownie! Mi bardzo smakowało, rodzicom również. Może i Wy je upieczecie? Jeszcze można kupić jagody, ale to już ostatnie podrygi, więc trzeba się śpieszyć!




KAKAOWE CIASTO Z JAGODAMI
źródło przepisu: Gotuję, bo lubię // tortownica 22-24cm

~250g mąki pszennej
~80g kakao
~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + łyżeczka proszku do pieczenia
~200g cukru
~2 jajka (użyłam dużych wiejskich jaj)
~1/2 szklanki maślanki o naturalnym smaku
~150ml wody
~120g masła
~400-500g jagód


Tortownicę o średnicy od 22 do 24cm wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, w drugiej mieszamy jajka i maślankę. W rondelku rozpuszczamy masło z wodą, a następnie wlewamy je do miski z suchymi składnikami cały czas mieszając. Teraz dodajemy zawartość drugiej miski i mieszamy wszystko razem, krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i posypujemy jagodami. Pieczemy 40-60 minut w 190*C, po 40 minutach najlepiej wbić patyczek w ciasto i jeśli wyjdzie suchy można wyłączyć piekarnik, a jeśli będzie mokry i oblepiony dużą ilością okruszków należy jeszcze dopiec ciasto. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 min przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smacznego! :)


10 komentarzy:

  1. Piekłam niemal identyczne rok temu! Cudowne było, ale s moim przepisie jagody układano.... na dnie ,)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda!

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pięknie się prezentuje :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda bosko - intensywnie kakaowe, ciężkie, pełne soczystych jagód... Poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robisz piękne zdjęcia. To ciasto jest świetnym modelem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! uwielbiam takie rarytasy! i zdjęcia piękne!
    będę tu częstym gościem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. oooh ! jak to cudownie wygląda! *ślinię się do monitora...*

    OdpowiedzUsuń
  8. Może i sezon krótki,ale od czego mamy słoiczki i zamrażarki ? :D

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)