KAKAOWE CIASTO Z JAGODAMI
źródło przepisu: Gotuję, bo lubię // tortownica 22-24cm
~250g mąki pszennej
~80g kakao
~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + łyżeczka proszku do pieczenia
~200g cukru
~2 jajka (użyłam dużych wiejskich jaj)
~1/2 szklanki maślanki o naturalnym smaku
~150ml wody
~120g masła
~400-500g jagód
Tortownicę o średnicy od 22 do 24cm wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, w drugiej mieszamy jajka i maślankę. W rondelku rozpuszczamy masło z wodą, a następnie wlewamy je do miski z suchymi składnikami cały czas mieszając. Teraz dodajemy zawartość drugiej miski i mieszamy wszystko razem, krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i posypujemy jagodami. Pieczemy 40-60 minut w 190*C, po 40 minutach najlepiej wbić patyczek w ciasto i jeśli wyjdzie suchy można wyłączyć piekarnik, a jeśli będzie mokry i oblepiony dużą ilością okruszków należy jeszcze dopiec ciasto. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 min przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smacznego! :)
Piekłam niemal identyczne rok temu! Cudowne było, ale s moim przepisie jagody układano.... na dnie ,)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Bardzo pięknie się prezentuje :) !
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bosko - intensywnie kakaowe, ciężkie, pełne soczystych jagód... Poezja :)
OdpowiedzUsuńRobisz piękne zdjęcia. To ciasto jest świetnym modelem ;)
OdpowiedzUsuńmniam! uwielbiam takie rarytasy! i zdjęcia piękne!
OdpowiedzUsuńbędę tu częstym gościem:)
oooh ! jak to cudownie wygląda! *ślinię się do monitora...*
OdpowiedzUsuńMoże i sezon krótki,ale od czego mamy słoiczki i zamrażarki ? :D
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń