CIASTECZKA CZEKOLADOWE
źródło przepisu: Kuchnia Bazylii // ok. 10 ciastek
~180g czekolady gorzkiej (użyłam takiej z 64% kakao)
~1/4 szklanki cukru
~1/3 szklanki mąki pszennej
~jajko
~łyżka masła
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~spora szczypta soli
W kąpieli wodnej (lub garnuszku) rozpuszczamy 140g czekolady i masło. Pozostałą czekoladę siekamy. Ucieramy jajko z cukrem, następnie ciągle ucierając wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę, później przesiewamy mąkę z proszkiem oraz dodajemy sól. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy z masą. Wykładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15-20 minut w 160*C. Smacznego!
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńlibellule21.blogspot.com
Genialne i urocze <3 !
OdpowiedzUsuńWow, jakie cudowne ciasteczka! *.*
OdpowiedzUsuńZ pewnością są wspaniałe w smaku!
Ślicznie wyglądają!
jak długo i w jaki sposób można je przechowywać?:)
OdpowiedzUsuńJa przechowywałam je w puszcze na ciastka. Wytrzymały tam tylko 2 dni, ale spokojnie można przechowywać je nawet ok. 2 tygodnie, jeśli puszka będzie szczelnie zamknięta ;)
UsuńZa sam wygląd już lubię te ciasteczka! :))) A jeszcze do tego czekoladowe- kapitalny przepis! Zapisany :)))
OdpowiedzUsuń