DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI
przepis autorski // 6 bułeczek
~320g mąki pszennej
~130ml "letniego" mleka (roślinne też się sprawdzi, ja uzyłam sojowego)
~2 łyżki masła, rozpuszczonego i ostudzonego
~25g świeżych drożdży
~szczypta soli
~100g cukru
~jajko
~200g porzeczek + 6 łyżeczek cukru (do posypania po wierzchu każdej drożdżówki)
Zaczynamy od rozczynu: drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy mąkę (ok. łyżeczkę), cukier (też ok. łyżeczki), zalewamy odrobiną mleka i mieszamy do rozpuszczenia. Wierzch lekko posypujemy mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie do tej samej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy pozostałe mleko, cukier, masło, sól i jajko i wyrabiamy ciasto dopóki nie będzie gładko odchodzić od ręki/łyżki. Dzielimy je na 6 równych części, po ok. 85g i formujemy okrągłe bułeczki, które kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym lekko spłaszczamy. Odstawiamy do momentu kiedy bułeczki podwoją swoją objętość - tj. ok. 1,5-2 godziny. Następnie na środek każdej drożdżówki nakładamy porzeczki i posypujemy łyżeczką cukru. Pieczemy drożdżówki w 180*C ok. 30 minut. Smacznego! :)
Już się nie mogę doczekać, kiedy i u mnie będą czerwone porzeczki...:)
OdpowiedzUsuńU mnie na ogrodzie bogactwo porzeczek, więc mam kolejny przepis do wypróbowania;-)
OdpowiedzUsuńo takich jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńcudowne i swietne zdjecia <3 !
OdpowiedzUsuńpyszności <3
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! ; )
OdpowiedzUsuńZ pewnością są wspaniałe w smaku!
Świetne drożdżówki. *.*