niedziela, 29 czerwca 2014

lekkie ciasto na lato. biszkopt kakaowy z galaretką i owocami


Nie wiem czy tylko ja, czy Wy też macie takie odczucia - latem odchodzi nieco ochota na ciężkie ciasta, z czekoladą czymś coś w tym stylu. W okresie letnim w moim piekarniku w 99% lądują ciasta z owocami, wszelakie - biszkopty, jogurtowe, maślankowe, ucierane, drożdżowe...
Ciasto, ktore przedstawiam dzisiaj jest jedynym z tych, które najbardziej kojarzą mi się z latem i wakacjami, zaraz po drożdżowym. Nie wymaga dużo pracy, jest banalne w wykonaniu. W dodatku można bez obaw zjeść drugi kawałek, bo nie należy do kalorycznych ciast ;) Owoce, które umieścicie w galaretce można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie pod ręką, najważniejsze, żeby nie było więcej niż ok. 400g. No to co, pieczemy? :)




KAKAOWY BISZKOPT Z GALARETKĄ I OWOCAMI
przepis autorski // tortownica o śr. 22cm

~2 galaretki o smaku truskawkowym bez żelatyny (używam tych, zawierają roślinny karagen)
~600ml wody
~ok. 300-400g ulubionych letnich owoców - u mnie truskawki, brzoskwinie i morele

Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu (rozpuszczając obie w 600ml wody) i odstawić do stężenia. Owoce pokroić.


~3 jajka
~2 płaskie łyżki mąki pszennej
~1 1/2 płaskiej łyżki kakao
~czubata łyżeczka kakaowego proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej
~szczypta soli
~szczypta proszku do pieczenia
~4 łyżki cukru pudru

Przygotować tortownicę - wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać mąką. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodać cukier, ubijać jeszcze kilka sekund aż cukier nie połączy się z białkami. Następnie dodać żółtka, przesiać mąki, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Przełozyć masę biszkoptową do tortownicy i włożyć do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180*C. Piec ok. 20-25 minut po czym wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim biszkopt jeszcze na ok. 10-15 minut. Następnie wyjąć go z tortownicy, usunąć papier do pieczenia i ponownie włożyć do tortownicy biszkopt. Gdy galaretka będzie już wystarczająco stężała wylać ją na biszkopt, wysypać owoce i wstawić ciasto do lodówki aż galaretka nie stężeje całkowicie. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Genialne! Uwielbiam biszkopty z owocami <3

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :) :
    teenkitchen-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest siwetne i rzeczywiscie bardzo letnie, a zarazem letnie idelane <3 !

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt oblany galaretką z owocai nalezy do jednych z moich ulubionych ciast <3

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)