poniedziałek, 23 czerwca 2014

flaugnarde z truskawkami


Znacie clafouits? Jeśli tak, to flaugnarde jest tym samym, jedynie zawiera owoce inne niż wiśnie/czereśnie. Jeśli nie - clafoutis czy flaugnarde są to owoce zapiekane w cieście podobnym jak naleśnikowe. Bardzo prosty deser i w zasadzie trudno go zepsuć, bo ma 'zakalcowatą' konsystencję po upieczeniu, zresztą widać na zdjęciach, ale tak ma być :) Flaugnarde jest bardzo smaczne i znakomicie pasuje do wszystkich letnich owoców!




Przygotujcie się też na kilka innych truskawkowych pyszności, bo przy ostatnich odwiedzinach babcia obdarowała mnie wiadrem truskawek :)



FLAUGNARDE Z TRUSKAWKAMI
przepis inspirowany tym // naczynie żaroodporne o śr.21cm

~300ml mleka (użyłam sojowego)
~130g cukru (użyłam trzcinowego)
~3 jajka
~łyżeczka mielonej wanilii
~szczypta soli
~120g mąki pszennej
~truskawki - użyłam ok. 200g

Piekarnik rozgrzać do 180*C. Mleko, cukier, jajka i sól dokładnie zmiksować blenderem. Dodać wanilię, przesiać mąkę i wymieszać. Połowę masy wylać do formy i zapiec przez ok. 5 minut. Truskawki pokroić i wysypać na podpieczony spód, zalać pozostałym ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 1h, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeśli będzie bardzo oblepiony masą trzeba jeszcze je dopiec. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)





6 komentarzy:

  1. To dla mnie coś nowego, ale ja bardzo lubię nowości. Wygląda smacznie i kuszaco

    OdpowiedzUsuń
  2. no no no taka zachęta już od poniedziałku ~~ :))))

    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam! co prawda nie rozróżniałam nazw i dla mnie nawet z bananami było to clafoutis, ale mniejsza :D z truskawkami jeszcze nie próbowałam, nie mam pojęcia czemu

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham to ciasto. Myślę, że możesz założyć cukiernie, albo chociaż wysłać mi kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smakowicie, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę w końcu taki zrobić :)
    A truskawek nigdy dość! :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)