środa, 18 czerwca 2014

dietetyczne muffinki z masła orzechowego - bez mąki, cukru i tłuszczu // peanut butter muffins - flour, fat and sugar free


for english version scroll down
Witam wszystkich po przerwie! :) W Norwegii było wspaniale. Poznałam masę świetnych ludzi, zakochałam się w norweskich krajobrazach i tamtejszej czekoladzie :) Próbowałam brązowego sera z koziego mleka, który smakował jak ser o smaku słonej masy krówkowej! Na prawdę ciekawy smak, jeśli kiedykolwiek będziecie mieć okazję - próbujcie :) Mam nadzieję, że nie zapomnieliście o moim blogu?
Na powrót mam dla Was genialny przepis. Czy muffiny mogą być zdrowe i niskokaloryczne, zrobione bez mąki, cukru i tłuszczu (pomijając ten z masła orzechowego) a nadal pyszne? Jeśli wątpicie w to stwierdzenie najwyższa pora spróbować muffin z tego przepisu! :)
Dodam jeszcze, że jedna muffina to mniej niż 100kcal, mało węglowodanów i dużo białka :)





MAŚLANO-ORZECHOWE MUFFINY BEZ MĄKI, CUKRU I TŁUSZCZU
przepis autorski // ok. 7-8 muffin

~100g masła orzechowego (użyłam domowego)
~średni dojrzały banan, ok. 120g
~4 łyżeczki stevii (lub fruktoza/ksyliotol/miód/cukier - jeśli nie zależy Wam na wersji super-light :)), lub do smaku
~50ml mleka (u mnie sojowe)
~jajko
~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
~1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
~spora szczypta soli (pomijamy jeśli macie solone masło orzechowe)
~można dodać również posiekaną czekoladę/orzechy/suszone owoce jeśli nie zależy Wam na wersji super-light :)


Masło, banana (pokrojonego w plasterki), mleko i jajko miksujemy razem. Dodajemy stevię, proszek do pieczenia, sodę, sól (opcjonalnie), czekoladę/orzechy/suszone owoce (opcjonalnie) i mieszamy z masą. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 160-180*C. Silikonowe (takie będą najlepsze, ale w ostateczności można użyć papilotek) foremki na muffiny wypełniamy ciastem - ok. 2-3 łyżeczki do każdej foremki. Wkładamy wypełnione formy do piekarnika i pieczemy muffiny ok. 30-35 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Smacznego! :)



I na koniec mały aromat Norwegii - Panorama Drammen:


21 komentarzy:

  1. pycha:) chętnie bym wcinała takie:) rzeczywiście czekolada tutaj jest bardzo smaczna:) a brązowego sera są cztery gatunki, udało Ci się spróbować wszystkich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałam o tym! :) Spróbowałam tylko tego, który podali kilka razy na śniadanie, zawsze był w tym samym opakowaniu, więc jadłam jeden rodzaj ;)

      Usuń
  2. Przepiękna panorama, przpis mi się podoba i zapisuję go ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany! to totalnie przepis dla mnie, masłoorzechowe niebo.

    OdpowiedzUsuń
  4. o twoim blogu nie da się zapomnieć :)
    fantastyczny pomysł na muffiny! moje smaki w 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szkoda, że skończyło mi się masło orzechowe! jak tylko zakupię następny słoiczek to wypróbuję przepis, jest genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I nie robi się zakalec? Wydaje sie, że w tym przepisie są same mokre składniki, nie ma naprawdę żadnego konkretu w postaci otrębów, płatków czy choćby lnu mielonego odtłuszczonego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pierwszym zdjęciu widać jaką mają strukturę. Jeśli składniki będą w temp. pokojowej to zakalca nie będzie :)

      Usuń
  7. woow takie muffinki musiały być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma tu płatków, otrębów ani lnu mielonego?? Na czym wyrastają te muffiny?

    OdpowiedzUsuń
  9. a mam pytanie dotyczące wyeliminowanie jajka - mogę zastąpić lnem mielonym i namoczonym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak ;) Ew. dać zamiast jaja drugiego banana - wtedy też będzie bardziej wyczuwalny w smaku, wiec może opcja z lnem lepsza.

      Usuń
  10. Bardzo ciekawy przepis. Możesz zdradzić jak robisz domowe masło orzechowe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest tutaj: http://chiliandsugar.blogspot.com/2013/04/domowe-maso-orzechowe-z-orzechow.html Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Lepiej użyć masła crunchy czy smooth? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie ma dużej różnicy, bo robiłam z tym i tym i wychodziły za każdym razem :)

      Usuń
  12. O matko, muffiny tylko ze zdrowych i pysznych składników?! Kapitalny przepis- kolejny zapisany! :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. hmmm wlasnie je wyciagnelam z piekarnika i niestety... zapasly sie :( jaka moze byc przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałaś napisać - zapadły? ;) Przykro mi i w sumie nie wiem, co mogło być przyczyną...przychodzi mi na myśl tylko to, że ciasto mogło być za rzadkie...

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)