wtorek, 3 czerwca 2014

wegańskie parówki w cieście francuskim


Szybka i dobra przekąska, super sprawa na imprezę :) Uwielbiam ciasto francuskie zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Jednak w pierwszej kombinacji smakowej jem je rzadziej...
Tym samym postem żegnam się z Wami do 17 czerwca, ponieważ wyjeżdżam do Norwegii :) Potem wracam tutaj z nowymi przepisami! :) 


WEGAŃSKIE PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM
przepis autorski // 3 porcje

~120g ciasta francuskiego - po 40g na każdą parówkę
~opcjonalnie 3 plasterki wegańskiego sera, lub keczup do posmarowania od środka (ja podałam je z keczupem)

Parówki owijamy w ciasto francuskie, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy do zezłocenia się ciasta, tj. ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)


Przepis dodaję do akcji:
Vege grillowanie  By Niejadek Zjadł Obiadek

9 komentarzy:

  1. Takie parówki to delicje <3 100x lepsze od hot dogów :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacja. Można też - zamiast sojowych parówek chilli - użyć vege kiełbasek z papryką (też polsoja).

      Usuń
  2. też robię czasem takie parówki albo kiełbaski:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam je! to był mój przysmak jak jadłam zwykłe parówki... i teraz też już może być. a sama ciasto francuskie chyba na słono wolę. szpinakowe zawijasy albo pierożki z kaszą jaglaną i serem - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak, moje klimaty
    jak juz pisalam na ppierwszym blogu, udanego wyjazdu! ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, pychota!:)

    Zapraszam do mnie na Dietetyczną Pannę Cottę!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosiłbym nie nadużywać słowa "wegańskie" i uważnie poczytać co ono oznacza.
    Nie spotkałem się nigdy z wegańskim ciastem francuskim czyt. niezawierającym jaj.
    To nie jest wszystko jedno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To widziałeś dziwne ciasta francuskie ;) Raczej nie dodaje się do nich jajek i jedynym nie-wegańskim składnikiem moze być masło ;) Ja wybrałam ciasto z dodatkiem tłuszczów roślinnych.
      Do wyrobu ciasta francuskiego tradycyjnego nie dodaje się jajka. Widziałam masę przepisów na domowe ciasto fr. i żaden nie zawiera jajka ;)

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)