Tym samym postem żegnam się z Wami do 17 czerwca, ponieważ wyjeżdżam do Norwegii :) Potem wracam tutaj z nowymi przepisami! :)
WEGAŃSKIE PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM
przepis autorski // 3 porcje
~120g ciasta francuskiego - po 40g na każdą parówkę
~opcjonalnie 3 plasterki wegańskiego sera, lub keczup do posmarowania od środka (ja podałam je z keczupem)
Parówki owijamy w ciasto francuskie, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy do zezłocenia się ciasta, tj. ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
Takie parówki to delicje <3 100x lepsze od hot dogów :P
OdpowiedzUsuńRewelacja. Można też - zamiast sojowych parówek chilli - użyć vege kiełbasek z papryką (też polsoja).
Usuńwyglądaja smacznie :)
OdpowiedzUsuńteż robię czasem takie parówki albo kiełbaski:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je! to był mój przysmak jak jadłam zwykłe parówki... i teraz też już może być. a sama ciasto francuskie chyba na słono wolę. szpinakowe zawijasy albo pierożki z kaszą jaglaną i serem - pycha!
OdpowiedzUsuńo tak, moje klimaty
OdpowiedzUsuńjak juz pisalam na ppierwszym blogu, udanego wyjazdu! ;*
Prosiłbym nie nadużywać słowa "wegańskie" i uważnie poczytać co ono oznacza.
OdpowiedzUsuńNie spotkałem się nigdy z wegańskim ciastem francuskim czyt. niezawierającym jaj.
To nie jest wszystko jedno.
To widziałeś dziwne ciasta francuskie ;) Raczej nie dodaje się do nich jajek i jedynym nie-wegańskim składnikiem moze być masło ;) Ja wybrałam ciasto z dodatkiem tłuszczów roślinnych.
UsuńDo wyrobu ciasta francuskiego tradycyjnego nie dodaje się jajka. Widziałam masę przepisów na domowe ciasto fr. i żaden nie zawiera jajka ;)