czwartek, 17 kwietnia 2014

mazurek klasyczny - kajmakowy


Klasyczny? Nie wiem czy na pewno, ale właśnie takie mam skojarzenie z mazurkiem kajmakowym :) Jest to chyba najłatwiejsza wersja mazurka. A to, że jest najłatwiejsza wcale nie znaczy, że nudna, czy mniej smaczna od innych, wymyślnych mazurków! Na mazurku kajmakowym możemy stworzyć wiele dekoracji z bakalii czy innych składników, co tylko dusza zapragnie i fantazja podpowie :) Mazurek jest prze-prze-słodki, więc dla fanów słodkości będzie idealny. Jeśli jednak takimi nie jesteście (hej, wszystko z Wami w porządku?!) możecie posmarować upieczony spód warstwą kwaskowatego dżemu, co nieco przełamie słodkość, a jako dekoracji użyć m.in. suszonej żurawiny.
Mam w zanadrzu jeszcze jeden przepis na mazurka, mam nadzieję, że poczekacie :)




MAZUREK KAJMAKOWY
przepis autorski // mazurek o wymiarach 20x25cm

~250g mąki pszennej (ja dałam pół na pół pszenną i pszenną razową)
~125g masła
~jajko
~80g cukru

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na wymiary formy 20x25cm. Z resztek ciasta, które będą odcinane możecie zrobić dowolną dekorację - przykleić do boków mazurka lub po prostu zagiąć je do środka :)
Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C i pieczemy ok. 25 minut.


~325g kajmaku/masy krówkowej (gotowej z puszki lub domowej - gotowanego przez ok.3h mleka skondensowanego słodzonego)
~dowolne bakalie lub inne składniki do dekoracji
~opcjonalnie: kwaskowaty dżem.

Opcjonalnie: wystudzony spód posmarować warstwą dżemu. Kajmak podgrzać (będzie go łatwiej rozsmarować) i rozprowadzić na spodzie. Na wierzchu ułożyć bakalie tworząc dowolną dekorację. Smacznego! :)



Przepis dodaję do akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja IV

7 komentarzy:

  1. Kruchy mazurek z kajmakiem to dla mnie stały punkt Wielkanocy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie 100% wielkanocnej klasyki! Ląduje na stole rok w rok i znika jako pierwszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki śliczny mazurek! *.*
    Uwielbiam kajmakowy. <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój mazurek wygląda klasycznie przepysznie! :3

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny mazurek !

    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  6. ja nie lubię prze-prze-prze słodkich wypieków, coś ze mną nie tak, haha :( ale mimo to, mazurek wygląda rewelacyjnie! pyszny klasyk wielkanocny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pięknie <3
    Ja też robię na święta mazurka ;)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)