Jest przepyszny, muszę być nieskromna :) Myślałam, że kajmakowy to szczyt słodkości, ale ten bardzo mu dorównuje :) Ważne, żeby użyć konfitury jak najlepszej jakości - ja miałam domową.
To już prawdopodobnie mój ostatni post przed Świętami, dlatego
życzę Wam spokojnych, wesołych, słodkich :) i spędzonych w rodzinnym gronie
Świąt Wielkiejnocy.
Do zobaczenia po świętach :)
MAZUREK RÓŻANY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI
przepis autorski // mazurek o wymiarach 20x25cm
~250g mąki pszennej
~125g masła
~jajko
~80g cukru
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na wymiary formy 20x25cm. Z resztek ciasta, które będą odcinane możecie zrobić dowolną dekorację - przykleić do boków mazurka itp.
Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy.
~230g serka kremowego/mascarpone/ricotty
~200g konfitury z płatków róży
~szczypta (maluteńka!) czerwonego barwnika spożywczego
~30g płatków migdałowych
~30g białej czekolady
moja masa wyszła rzadka (ze względu na konsystencję konfitury) wiec zagęściłam ją agarem
Czekoladę wkładamy do zamrażarki. Dowolny rodzaj sera mieszamy z konfiturą i barwnikiem, teraz też spróbujcie masy, być może będzie trzeba dosłodzić, chociaż dla moja masa była nawet za słodka :) Masę wykładamy na spód mazurka. Migdały lekko prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi masę. Czekoladę ścieramy na tarce i również posypujemy nią ciasto. Odstawiamy na ok. 2h. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
różany mazurek, przepiękny jest! a jak wspaniale musi smakować :)
OdpowiedzUsuńcudowny mazurek! nigdy nie miałam okazji jeść, ale jak widzę tyle wspaniałych wypieków, a w tym twoje dzieło z wielką chęcią bym spróbowała, tym bardziej, że uwielbiam różane smaki!
OdpowiedzUsuńWesołych :* !
Musi być pyszny, na przyszłe święta chętnie zrobię :) bardzo fajne przepisy tu masz a szata graficzna bloga ogromnie mi się podoba także obserwuję i jeżeli masz ochotę zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń