Mam w zanadrzu jeszcze jeden przepis na mazurka, mam nadzieję, że poczekacie :)
MAZUREK KAJMAKOWY
przepis autorski // mazurek o wymiarach 20x25cm
~250g mąki pszennej (ja dałam pół na pół pszenną i pszenną razową)
~125g masła
~jajko
~80g cukru
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na wymiary formy 20x25cm. Z resztek ciasta, które będą odcinane możecie zrobić dowolną dekorację - przykleić do boków mazurka lub po prostu zagiąć je do środka :)
Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C i pieczemy ok. 25 minut.
~dowolne bakalie lub inne składniki do dekoracji
~opcjonalnie: kwaskowaty dżem.
Opcjonalnie: wystudzony spód posmarować warstwą dżemu. Kajmak podgrzać (będzie go łatwiej rozsmarować) i rozprowadzić na spodzie. Na wierzchu ułożyć bakalie tworząc dowolną dekorację. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
Kruchy mazurek z kajmakiem to dla mnie stały punkt Wielkanocy!
OdpowiedzUsuńDla mnie 100% wielkanocnej klasyki! Ląduje na stole rok w rok i znika jako pierwszy :)
OdpowiedzUsuńJaki śliczny mazurek! *.*
OdpowiedzUsuńUwielbiam kajmakowy. <3
Twój mazurek wygląda klasycznie przepysznie! :3
OdpowiedzUsuńPiękny mazurek !
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
ja nie lubię prze-prze-prze słodkich wypieków, coś ze mną nie tak, haha :( ale mimo to, mazurek wygląda rewelacyjnie! pyszny klasyk wielkanocny :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie <3
OdpowiedzUsuńJa też robię na święta mazurka ;)