niedziela, 6 kwietnia 2014

chow mein z orzechowym tofu i brokułem


Kolejna wersja makaronu chow mein z tofu. Poprzednia TUTAJ. Nie wiem która lepsza...Obie równie dobre! :) W tej wersji tofu smakuje na prawdę obłędnie! Chrupiąca, orzechowa panierka jest pyszna.



CHOW MEIN Z ORZECHOWYM TOFU I BROKUŁEM
przepis autorski // 1-2 porcje

~75g makaronu chow mein
~300g brokuła
~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego lub marynowanego
~marynata do tofu: 20g masła orzechowego, 1-2 łyżki wody, 1-2 łyżki sosu sojowego

Tofu owinąć w kilka warstw ręcznika papierowego i odcisnąć wodę. Pokroić w kostkę. Masło orzechowe rozpuścić. Składniki marynaty dokładnie połączyć (masło orzechowe po dodaniu płynu może zbić się w twardą masę, ale należy wtedy po prostu dalej mieszać lub dolać jeszcze odrobinę wody). Tofu wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na min. 5h, a najlepiej na noc.
Makaron i brokuła przygotować zgodnie z przepisami na opakowaniach. Tofu (wraz z pozostałą marynatą) wyłożyć na lekko natłuszczoną patelnie i smażyć do momentu uzyskania chrupkiej i rumianej panierki. Wszystkie składniki wymieszać i podawać. Smacznego! :)



3 komentarze:

  1. świetne danie! z wielką chęcią bym tak zjadła, tym bardziej, że już od paru tygodni nie jadam mięsa, po prostu. a masło orzechowe wraz z brokułami uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam smażone tofu! Wczoraj jadłam podobne ;)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)