CHOW MEIN Z ORZECHOWYM TOFU I BROKUŁEM
przepis autorski // 1-2 porcje
~75g makaronu chow mein
~300g brokuła
~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego lub marynowanego
~marynata do tofu: 20g masła orzechowego, 1-2 łyżki wody, 1-2 łyżki sosu sojowego
Tofu owinąć w kilka warstw ręcznika papierowego i odcisnąć wodę. Pokroić w kostkę. Masło orzechowe rozpuścić. Składniki marynaty dokładnie połączyć (masło orzechowe po dodaniu płynu może zbić się w twardą masę, ale należy wtedy po prostu dalej mieszać lub dolać jeszcze odrobinę wody). Tofu wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na min. 5h, a najlepiej na noc.
Makaron i brokuła przygotować zgodnie z przepisami na opakowaniach. Tofu (wraz z pozostałą marynatą) wyłożyć na lekko natłuszczoną patelnie i smażyć do momentu uzyskania chrupkiej i rumianej panierki. Wszystkie składniki wymieszać i podawać. Smacznego! :)
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńświetne danie! z wielką chęcią bym tak zjadła, tym bardziej, że już od paru tygodni nie jadam mięsa, po prostu. a masło orzechowe wraz z brokułami uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smażone tofu! Wczoraj jadłam podobne ;)
OdpowiedzUsuń