wtorek, 22 kwietnia 2014

babka marmurkowa


Święta, święta i po świętach... ;) Ale wszystkich wielkanocnych przepisów nie zdążyłam opublikować więc muszę "pomęczyć" Was nimi teraz, chociaż wiem, że wszyscy pewnie mają już dość świąt i nie prędko z powrotem wrócą do kuchni żeby coś upichcić ;) A może jednak? Może na niedziele upieczecie babkę marmurkową? Kto powiedział, że babki piecze się tylko na Wielkanoc ;)





BABKA MARMURKOWA
przepis autorski // forma babkowa z kominem o śr. 23cm


~250g mąki pszennej
~3 jajka
~70g masła
~250g jogurtu naturalnego
~150g cukru
~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~szczypta soli
~lekko czubata łyżka kakao
~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!!!
Masło roztopić i pozostawić do ostudzenia. Jogurt zmiksować z jajkami, dodać cukier, roztopione masło i ponownie zmiksować. Następnie, ciągle miksując, partiami dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać sól. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, a do drugiej kakao (i ew. trochę mleka jeśli masa będzie za gęsta). Do formy wlewać na przemian ciasto waniliowe i kakaowe. Włożyć ciasto do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 190*C i piec ok. 45-55 minut, do "suchego patyczka". Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)




Przepis dodaję do akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. u mnie w domu babka nie tylko od święta, więc przepis przydatny zawsze ;) a już najlepiej jak babcia upiecze! twoja wygląda świetnie i marmurkową bardzo lubimy!

    OdpowiedzUsuń
  2. po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane teraz czas na grilla, majówke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzie jest napisane, że babki robi się tylko na Wielkanoc? Nic nie stoi na przeszkodzie żeby upiec ją jako ciasto "do kawy" :)

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)