sobota, 26 kwietnia 2014

jajka faszerowane z pieczarkami


Zrobiła je moja mama na Wielkanoc, Wy możecie wypróbować ten przepis za rok lub podać je jako przekąskę na zimno, nawet teraz, w okresie nie-wielkanocnym :) Mimo, że wszelkich wymyślnych faszerowanych jaj nie lubię, to te, proste, bardzo mi posmakowały :)


JAJKA FASZEROWANE Z PIECZARKAMI
przepis mamy ;) // 8 porcji

~8 jajek
~150g pieczarek
~łyżeczka masła
~łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku (u nas trochę więcej)
~majonez/jogurt naturalny/śmietana (do 'zlepienia' masy)
~sól, pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupki, przekroić na połówki. Żółtka wyjąć i rozgnieść widelcem. Przygotować pieczarki, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle do momentu wyparowania wody, ostudzić i wymieszać z żółtkami. Do masy dodajemy majonez/jogurt naturalny/śmietanę, przyprawy, natkę i koperek, mieszamy. Powstałą masą napełniamy puste miejsce w jajku. Smacznego! :)



Przepis dodaję do akcji:
Pieczarkowy Tydzień 2014    Lekka Wielkanoc

2 komentarze:

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)