poniedziałek, 17 marca 2014

zdrowe czekoladowe ciastka z avokado (bez tłuszczu)


Czy ciastka mogą być zdrowe?! Czy ciastka mogą nie zawierać tłuszczu?! Czy zdrowe i beztłuszczowe ciastka mogą być smaczne?! Tak, tak, tak - trzy razy tak! :)
Ciasteczka z awokado są cudowne. Co prawda nieco różnią się od tradycyjnych ciastek, ponieważ są miękkie, ale jak dla mnie mają swoje miejsce na podium wśród tych tradycyjnych właśnie :) Smak awokado nie jest tu wyczuwalny. Ciastka są głęboko czekoladowe, w sam raz słodkie (możecie dosłodzić je jeszcze odrobinę bardziej, jeśli wolicie słodsze :)), oraz oprócz tłuszczu z awokado (który, mimo że jest go w tym owocu dużo, jest bardzo zdrowy!) nie zawierają żadnego innego. Polecam! :)
P.S. Ważne, żeby użyć na prawdę bardzo dojrzałego awokado.


CZEKOLADOWE CIASTKA Z AWOKADO
źródło przepisu: Apple of My Eye, podaję z moimi modyfikacjami // 11 ciastek

~duże, dojrzałe awokado - ok. 180g po obraniu
~1/4 szklanki cukru
~1/4 szklanki cukru trzcinowego
~jajko
~30-40g groszków czekoladowych (z gorzkiej czekolady) lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady
~1/2 szklanki naturalnego kakao
~1/3 szklanki mąki pszennej
~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~szczypta soli (solidna :))

Awokado obrać i rozgnieść widelcem/zblendować (polecam drugą opcję, nie będzie grudek) na gładką masę. Dodać jajko i cukier, wymieszać. Suche składniki - kakao, mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do pierwszej miski, dodać czekoladę. Wymieszać wszystko. Łyżką nabierać porcje masy i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując okrągłe ciastka (można lekko zmoczyć łyżkę wodą, będzie łatwiej). Postępować tak do wykończenia masy. Włożyć blachę z ciastkami do piekarnika i piec ok. 12-15 minut w 190*C. Ciastka od razu po wyjęciu będą bardzo miękkie, potem lekko stwardnieją. Smacznego! :)

Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie? 
Wyślij je na maila anytrami@o2.pl a zostanie opublikowane na

5 komentarzy:

  1. świetne te ciasteczka! mocno czekoladowo, pyszne i zdrowo! te trzy razy tak mnie przekonują, wygląd również, a smak w 100%! do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjny mocno czekoladowo-czarny kolor! zdrowa rozkosz dla podniebienia. czekoladowe awokado zawsze się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  3. wowowow!
    a tak się zastanawiam... myślisz, że dałyby radę jako muffiny? :D w sensie gdyby masę wpakować w foremki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :D Tylko będzie trzeba dłużej piec :P Może z 30-40 minut. I możesz też wtedy dać jeszcze trochę mleka aby ciasto było rzadsze to będzie łatwiej nakładać :)

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)